Se schimbă bancnotele euro. Noua bancnotă de 5 euro intră în circulaţie din luna mai

Banca Centrală Europeană a prezentat noua bancnotă de 5 euro, care va intra în circulaţie începând cu luna mai, urmând ca şi celelalte cupiuri să fie înlocuite treptat. Elementele de siguranţă ale noii bancnote de 5 EUR au fost optimizate faţă de varianta anterioară, fiind adăugat un portret al Europei (personaj din mitologia greacă) în filigran şi în hologramă. Portretul constituie o referinţă directă la continentul Europa şi, de asemenea, conferă o notă umană bancnotelor. Acesta a fost preluat dintr-o reprezentare a Europei pe un vas antic expus la muzeul Luvru.

Noua bancnota de 5EUR seria Europa fata AA

Noua bancnota de 5EUR seria Europa fata BB

Banca Centrală Europeană (BCE) şi băncile centrale naţionale (BCN) din Eurosistem au anunţat încă din luna noiembrie introducerea celei de-a două serii de bancnote euro. Denumită seria „Europa”, aceasta va fi introdusă treptat, pe parcursul mai multor ani, în ordine crescătoare, începând cu noua bancnotă de 5 EUR, care va fi pusă în circulaţie în luna mai 2013. Aceasta va fi urmată de noua bancnotă de 10 EUR. Actualele bancnote euro vor fi retrase în timp din circulaţie.
Noile bancnote marchează o evoluţie. Acestea vor prezenta în continuare concepţia grafică bazată pe tema „epoci şi stiluri” a primei serii, dar au fost uşor modificate pentru a include elementele de siguranţă optimizate. Astfel, bancnotele noi sunt uşor de distins faţă de cele din prima serie. Cupiurile se menţin neschimbate: 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR şi 500 EUR.

Social

Arhiva stiri