Ortodocși: rit vechi sau rit nou. Află care sunt diferențele

Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România a luat ființă în anul 1924, când Biserica Ortodoxă Română a introdus calendarul iulian, fapt care a determinat un grup de preoți și credincioși să serbeze în continuare sărbătorile după vechiul calendar (iulian), astfel luând naștere mișcarea „stilistă” în rândul românilor. =Ortodocși=

ce-este-rit-vechi Ortodocși

Cum s-a ajuns la impartirea calendariului?

Aparitia calendarului gregorian s-a produs in anul 1582, pe 24 februarie, datorita lui Papa Gregorie al XIII-lea, care a eliminat 10 zile din calendar, 5 octombrie din calendarul iulian, devenind astfel 14 octombrie in calendarul gregorian. In anul 1923, exista sarbatorile de rit vechi si cele pe stil nou, deoarece in acest an, in urma unui Congres care are loc la Constantinopol, are loc indreptarea calendarului iulian, ramas in urma cu 13 zile, intr-o maniera mult mai corecta decat cea realizata in anul 1582, insa aceasta indreptare nu este realizata de catre toate bisericile ortodoxe, unele pastrand inca calendarul iulian.

Ortodocși: rit vechi sau rit nou

Acest calendar a fost intocmit de filosoful pagan Iulian Sosigene din Alexandria in anul 44, inainte de venirea Domnului, din porunca imparatului Romei, Iulius Cezar. Acest calendar a fost intocmit si asezat la acea vreme potrivit cu izomeria ( echinoctiu ), care era la data de 24 martie si 24 septembrie. Dar dupa intocmirea acestui calendar, astronomii cei vechi au considerat ca acest calendar ramanea in urma, fata de calendarul ceresc, la 300 de ani cu o zi si cu o noapte. =Ortodocși=

Asa ca Sfintii Parinti de la Niceea fac prima modificare a calendarului iulian – dupa cum si Sfintii Apostoli mai inainte de ei au facut-o – si echinoctiul cel de la 24, 23 si 22 martie, gasindu-l in urma cu trei zile pana la venirea lor, il fixeaza la 21 martie unde era atunci.

In anul 1923 s-au adunat la Constantinopol intr-un sinod, reprezentanti ai tuturor Bisericilor Ortodoxe. Acolo, cercetand cu frica lui Dumnezeu si cu amanuntime chestiunea calendarului Iulian si vazand ca prin indreptarea lui nu se aduce nici o stirbire dogmelor, canoanelor Bisericii si randuielilor Sfintilor Parinti si ca prin ramanerea in urma a calendarului de la 21 la 8 martie, au considerat ca se calca randuiala stabilita de Sfantul si Marele Sinod ecumenic de la Niceea, si au hotarat cu totii sa indrepte calendarul Iulian si sa aduca echinoctiul de la 8 martie la 21 martie cum este acum. =Ortodocși=

otodox-rit-vechi
Hotararea a fost primita de toate Bisericile Ortodoxe, care au luat parte la sinod, prin mitropoliti, episcopi si delegatii lor, urmand ca fiecare Biserica sa faca modificarea calendarului cand va gasi vremea potrivita. Astfel, in anul 1924, la 10 martie, a indreptat calendarul Patriarhia ecumenica de Constantinopol si Biserica Greciei. Apoi, pe rand, Patriarhia Alexandriei, Patriarhia Antiohiei si in anul 1924, in octombrie, a indreptat calendarul si Biserica noastra Ortodoxa Romana, socotind ziua de 1 octombrie drept 14 octombrie, sarind peste cele 13 zile cu care ramasese in urma calendarul Iulian. =Ortodocși=
Iar Sfintele Pasti le serbeaza odata cu crestinii care tin stilul vechi din celelalte tari,deoarece de paste la noul calendar nu sa aprins lumanarea din Ierusalim si au fost nevoiti sa revina doar cu pastele.

Cel mai cunoscut oponent al introducerii noului calendar era ieromonahul Glicherie Tănase. Acesta a fost nevoit să părăsească Mănăstirea Neamț – Schitul Pocrov și să construiască alte lăcașuri de cult pentru a putea sluji după calendarul vechi. Ulterior el va deveni primul mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române de stil vechi și o nouă ierarhie va fi creată.

Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România are o mitropolie autonomă cu sediul la Slătioara în comuna Râșca, județul Suceava. În perioada 1985 – 1992 conducător al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi a fost mitropolitul Silvestru Onofrei. Întâi-stătătorul Sinodului Bisericii Ortodoxe Române de stil vechi este mitropolitul Vlasie Mogârzan, care este secondat de 10 episcopi. =Ortodocși=

În anul 1992 erau înregistrați circa 32.000 de credincioși ortodocși de stil vechi (din București și dintr-o parte a Moldovei). În anul 2010 erau înregistrați circa 500.000 de credincioși ortodocși de stil vechi (din București și dintr-o parte a Moldovei).

Deci mai pe inteles singura diferenta intre rit nou si rit vechi este diferenta de 13 zile in calendar deoarece in urma a multor dezbateri o parte din mai marii biserici nu au vrut sa schimbe sarbatorile in fucntie de astronomi. Si atunci biserica sa rupt in doua. In afara de calendar nu exista nici o diferenta.

Eu perosanl sunt pe rit vechi si singurele diferente pe care le sesize sunt strictetea cu care se tin obiceiurile cum ar fi: sub nici o forma preotii impartasesc oameni fie ei si copii daca nu au tinut postul in intregime. Biserica e pe vechi din Bucuresti se afla in Militari si de cate ori mama mea a solicitat ca preotii sa vina fie pentru o sfintire sau pentru a o impartasi pe bunica noasta nefiind capabila sa se mai deblaseze, au venit tocmai din celalat capatal Bucurestiului si abia daca acceptau sa primeasca bani spre diferenta de cei pe stil vechi care vin conditionat de bani ca si cum ar fi o taxa.

Alaturi de romani, cei care sarbatoresc Craciunul pe 7 ianuarie sunt georgienii, rusii, sarbii, ucrainienii, cat si cei din Republica Moldova sau Bulgaria, bucurandu-se de mesele imbelsugate pe care le pregatesc si de momentele frumoase petrecute in familie. Unele dintre comunitatile entice din Romania care respecta sarbatorile de rit vechi sunt lipovenii, care locuiesc in judetul Tulcea, ucrainienii din Maramures si Bucovina sau sarbii din Banat.

Social

Arhiva stiri