Samsung va lansa anul acesta un nou sistem de operare

samsung-tizen

Samsung a anuntat ca intentioneaza ca anul acesta sa lanseze mai multe dispozitive care vor rula un nou sistem de operare intitlat Tizen, dezvoltat chiar de producatorul sud coreean.

Ce este mai exact Tizen si cum a aparut acesta? Totul a inceput cand Intel a vrut sa ofere clientilor sai – producatorii de calculatoare – o alternativa la arhicunoscutul Windows, asa ca au inceput sa scrie un sistem de operare bazat pe Linux, pe care l-au denumit Moblin. Concomitent, finlandezii de la Nokia scriau si ei un sistem de operare bazat tot pe Linux, intitulat Maemo.

Avand oarecum un scop comun, de a cladi viitorul calculatoarelor si al dispozitivelor mobile, cele doua companii au decis ca ar fi mai bine sa lucreze impreuna, asa ca s-au apucat de treaba iar produsul rezultat din combinarea celor doua sisteme de operare a fost numit MeeGo. Insa la scurt timp dupa aceea, Consiliul Director al Nokia a decis ca Olli-Pekka Kallasvuo sa fie inlocuit din functia de CEO de catre Stephen Elop, fostul sef al diviziei Business a Microsoft, acesta devenind totodata si primul strain aflat la conducerea gigantului finlandez. Una din primele masuri adoptate de noul CEO a fost sa renunte la toate proiectele incepute si sa mizeze totul pe o singura carte: telefoane care sa ruleze Windows Mobile. Pe scurt Nokia le-a dat de inteles celor de la Intel ca MeeGo nu mai prezinta niciun fel de interes.

meego-si-tizen

Si aici intervine si Samsung. Reprezentantii producatorului sud coreean i-au contactat pe cei de la Intel si i-au anuntat ca vor sa continue proiectul abandonat de Nokia, doar ca vor ca noul produs sa fie intitulat Tizen. In aceeasi perioada Samsung isi dezvolta un nou sistem de operare, si anume Bada, care a fost abandonat in urma proaspatului parteneriat semnat cu Intel, iar toata munca depusa la acesta a fost transpusa in noul proiect Tizen.

samsung-android

Dar de ce incearca Samsung sa lanseze un nou sistem de operare cand ii merge atat de bine colaborarea cu Google, fiind producatorul cu cele mai multe dispozitive cu Android vandute, titlu detinut de ani buni? Raspunsul este surprinzator de simplu: Samsung nu vrea sa depinda de Google. Au invatat se pare chiar din greselile finlandezilor de la Nokia, care au ajuns sa fie condusi de catre Microsoft.

Insa avand in vedere faptul ca Android are o cota de piata de 68%, celor de la Apple le revin 17%, Symbian isi revendica 6% din piata, RIM se mentine pe linia de plutire cu 5%, iar Windows se zbate din greu pentru a obtine 3%, asta ar insemna ca Tizen ar intra la categoria „alte sisteme de operare” pe segmentul ramas de 1% pentru a isi face debutul, asadar nu pare ca ar avea o viata usoara.

Echipa-Samsung

Ramane de vazut ce ne pregatesc cei de la Samsung, insa cu siguranta putem sa ne asteaptam un an plin de surprize.

Social

Arhiva stiri