Leul, cea mai mare apreciere din ultimele 12 luni

bani-lei

 

Moneda naţională românească, leul, păşeşte cu dreptul în noul an!

După 11 luni în care s-a depreciat cu aproape 5% faţă de euro, imediat după alegerile din decembrie şi instalarea noului guvern, leul a câstigat teren în faţa euro, reuşind cea mai mare apreciere comparativ cu monedele din regiune.

Cum văd specialiştii evoluţia leului în acest an?

IM000814.JPG

Analiştii sunt de părere că un nivel al cursului euro-leu în apropierea valorii de 4 lei şi 40 de bani nu va putea fi susţinut pentru o perioadă foarte lungă, urmând să vedem o revenire a cursului înspre 4 lei şi 50 de bani chiar din această lună.

Aşadar, cei care au rate de plătit sau chirii de achitat, ar trebui să se grăbească: calculată la un curs de 4 lei şi 42 de bani pentru un euro, o chirie de 300 de euro determină o economie de 33 de lei, iar o rată bancară – să spunem de 150 de euro – aduce, la acest curs, o economie de 16 lei.

Dincolo de aceste calcule, este important de precizat că, în decembrie, leul a înregistrat pe pieţele financiare cea mai mare creştere a unei monede din Europa faţă de euro, cu o apreciere de 1,6%. În acest mod a reuşit să recupereze o parte din deprecierea suferită pe parcursul anului şi a încheiat 2012 cu o scădere de 2,9% comparativ cu euro.

200_lei_bancnote

Au fost desigur, mai mulţi factori care au susţinut leul în ultima perioadă: in primul rând stabilitatea adusă de alegeri şi desemnarea unui nou guvern fără alte tensiuni suplimentare. De asemenea, şi valuta trimisă în ţară de sărbători, de românii plecaţi în străinătate, a contribuit la aprecierea monedei naţionale.

E interesant de precizat că leul a rămas totuşi singura monedă din uniunea europeană care s-a depreciat anul trecut faţă de euro. Forintul maghiar a încheiat anul cu o apreciere de 6,7 la sută faţă de euro, iar zlotul polonez de 8,5% – cea mai mare din Europa.

Deşi nu la fel de puternică, şi coroana cehă a încheiat 2012 cu o apreciere faţă de moneda europeană de 1,89%.

Social

Arhiva stiri