Schizofrenia asociata cu consumul de marijuana in peste 83 de studii, desi…

marijuana-contra-cancer-cannabis-legal

Numeroase studii au asociat consumul de marijuana cu declansarea mai timpurie a psihozei, iar o noua analiza (finalizata in ianuarie 2011)  a cautat sa probeze aceasta legatura examinand 83 de studii care au implicat peste 22.000 de participanti. Meta-analiza a descoperit ca indivizii care consumau marijuana au dezvoltat afectiuni psihotice precum schizofrenia cu 2,7 ani (in medie) mai devreme decat persoanele care nu fumau canabis. Cercetarea a observat totodata ca la oamenii care au folosit orice drog ilegal psihoza s-a instalat cu doi ani mai devreme decat la non-consumatori.

Realizata la Universitatea din New South Wales, Australia, analiza s-a axat si pe alti factori care ar fi putut contribui la asocierea dintre fumatul de iarba si instalarea timpurie a psihozei, informeaza revista Time. De exemplu, se stie ca barbati sunt mai predispusi la consumul de droguri si la dezvoltarea mai rapida a afectiuni psihotice decat femeile, iar preponderenta subiectilor de sex masculin in cercetarile anterioare ar fi putut contribui la stabilirea conexiunii. Totodata, se stie si ca tinerii, mai ales cei care sufera de schizofrenie, sunt mai predispusi la consumul de marijuana decat persoanele mai in varsta, ceea ce inseamna ca studiile anterioare ar fi putut exagera legatura iarba-psihoza. Cu toate acestea, analiza realizată pe 83 de studii arata ca legatura persista independent de factorii de mai sus.

fumatori-de-marijuana-weed-iarba-verde-v-sensi-joint-gigi-blunt-timetv
In noua lucrare (finalizata in ianuarie 2011), cercetatorii spun ca rezultatele lor

„aduc dovezi in favoarea relatiei dintre consumul de canabis si declansarea mai timpurie a afectiunilor psihotice si sprijina ipoteza conform careia consumul de canabis joaca un rol cauzal in dezvoltarea psihozei la unii pacienti”.

Aceste rezultate par sa intareasca cercetarile anterioare care au stabilit ca fumatul de iarba poate fi periculos pentru oamenii care au antecedente psihotice in familie. Un studiu recent a aratat ca persoanele sensibile la canabis nu numai ca au dezvoltat psihoza cu trei ani mai devreme decat consumatorii neafectati de acest drog, ci si ca aveau de trei ori mai multe rude apropiate care sufereau de afectiuni psihotice.

fumatori-de-marijuana-weed-iarba-verde-v-sensi-joint-gigi-blunt-timetv
Noua analiza (finalizata in ianuarie 2011) citeaza si studii care au asociat o anumita gena cu sensibilitatea la canabis. Asa se poate explica de ce majoritatea consumatorilor de marijuana nu prezinta un risc mai ridicat de dezvoltare a schizofreniei. Cu toate acestea, nici una dintre datele care asociază consumul de marijuana cu psihoza nu poate dovedi cauzalitatea sau oferi explicatii suficiente pentru stabilizarea si chiar reducerea cazurilor de schizofrenie din anii ’50 incoace in contextul in care consumul de marijuana a sporit exponential. Spre deosebire de consumul de tutun si cancerul pulmonar, ale caror rate cresc in tandem, cea a consumului de marijuana nu este corelata cu sporirea cazurilor de schizofrenie.

comisia-europeana-tigarile-slim-etichete-avertismente-timetv
Daca alcoolul nu a fost asociat cu instalarea mai timpurie a psihozei, studiile examinate de noua analiza nu au exclus influenta consumului de tutun, un obicei des intalnit la persoanele care sufera de afectiuni psihotice si la cele care fumeaza marijuana. Mai ales ca in multe din tarile din care au fost colectate datele canabisul este amestecat de regula cu tutunul. Cu toate acestea, cercetatorii australieni sustin ca, spre deosebire de marijuana, tutunul nu accentuează halucinatiile sau paranoia la pacientii care sufera de schizofrenie, motiv pentru care cred ca tututunul nu este responsabil pentru o instalare mai timpurie a psihozei.

In orice caz, scrie publicatia americana, daca aveti rude apropiate care sufera de schizofrenie sau de alte afectiuni psihotice, este mai indicat sa va feriti de iarba, mai ales in timpul adolescentei, perioada in care creierul trece prin schimbari seminificative.

Social

Arhiva stiri