O noua Terra la numai 12 ani-lumina distanta?

Astronomii au descoperit ceea ce ar putea fi cinci planete care orbiteaza steaua Tau Ceti, cel mai apropiat sistem solar format dintr-o singura stea dincolo de cel in care traim, stea ale carei temperatura si luminozitate sunt foarte similare cu ale soarelui nostru.

planete-locuibile

Daca, intr-adevar, aceste planete exista, atunci una dintre ele se afla la distanta potrivita de steaua ei pentru a avea temperaturi moderate, oceane lichide si chiar viata, cred oameni de stiinta.

Tau Ceti se afla la numai 12 ani-lumina distanta de Terra, de trei ori mai departe decat cel mai apropiat vecin stelar pe care il avem, Alpha Centauri. Tau Ceti este o pitica galbena stralucitoare similara Soarelui, un caz la 25 de stele.

Conform astronomului Mikko Tuomi, de la Universitatea din Hertfordshire, Regatul Unit, si colegilor acestuia care au executat peste 6.000 de observari asupra lui Tau Ceti folosind telescoape din Chile, Australia si Hawaii, micile schimbari ale miscarii stelei prin Spatiu sugereaza ca aceasta ar putea raspunde influentelor gravitationale exercitate de cinci planete asupra ei, planete cu dimensiuni cuprinse intre de doua ori si de sapte ori cat cele ale Pamantului.

Dintre acestea, cea de-a patra planeta este considerata capabila sa gazduiasca viata, chiar daca este de circa patru ori mai mare decat Terra si executa o miscare de revolutie in doar 168 de zile. Totusi, astronomii au nevoie de circa zece ani, sustin, pentru a putea confirma fara dubii existenta acestui obiect, motiv pentru care iau in considerare posibilitatea de a face publice toate datele pe care le au despre aceasta chestiune, in ideea ca implicarea astronomilor amatori ar putea grabi lucrurile.

Un gand interesant este acela ca, daca aceste planete chiar exista si orbiteaza o stea aproximativ de doua ori mai batrana decat Soarele, acea dintre ele capabila sa sustina viata ar fi avut foarte mult timp sa dezvolte forme de viata mult mai avansate astazi decat omul.

Sursa

 

Social

Arhiva stiri