Legatura dintre iarba si schizofrenie, potrivit Patrick Cockburn

iarba-canabis-joint-fumat-adolescenti-schizofrenie-iarba-si-schizofrenie-timetv

Corespondentul The Independent, Patrick Cockburn, si-a petrecut luni de zile vorbind despre canabis cu experti de talie mondiala pentru a afla daca exista o legatura intre consumul de iarba si schizofrenie. El a inceput acest studiu deoarece fiul sau, Henry, fuma mult canabis inainte sa devina schizofrenic, acum 10 ani, cand avea abia 20 de ani.

Patrick Cockburn va realiza o serie de articole pentru publicatia britanica in care va analiza, printre altele, dovezile medicale care leaga consumul de iarba de schizofrenie. A publicat un prim episod ieri, din care am selectat cateva informatii.

Jurnalistul scrie ca ce se intampla acum cu legatura dintre iarba si schizofrenie – confirmata in mod sustinut de studii recente – s-a intamplat cu tutunul acum jumatate de secol, cand s-a stabilit stiintific ca fumatul si cancerul merg mana-n mana. Un profesor de la Insitututul de Psihiatrie din Londra spune ca daca riscul populatiei generale de a dezvolta schizofrenie este de circa 1%, el s-ar dubla in cazul consumului de canabis obisnuit. Daca acest consum este regulat, procentul ar putea urca la 4%, iar daca utilizatorii consuma zilnic skunk (un tip de canabis care contine de trei ori mai mult THC, principala substanta psihoactiva a plantei, decat in anii ’60), riscul poate escalada chiar la 8%.

iarba-si-schizofrenie-adolescenti-joint-fumat-gigi-jiji-timetv-spliff-canabis

Marea majoritate a consumatorilor nu sufera efecte negative de pe urma fumatului de iarba, asa ca tind sa considere astfel de statistici exagerate sau alarmiste. Insa aceia din ei care sunt diagnosticati cu schizofrenie la cativa ani de la inceputul consumului, rezultatul este psihoza, sustine Cockburn, insotita de halucinatii paranoide, voci ostile din afara realitatii si sentimente inexplicabile de teroare si vina.

Daca sustinatorii canabisului si ai legalizarii lui sustin ca planta nu e mai periculoasa decat produsele de fast-food, medicii si asistentele din spitalele de boli mintale din Marea Britanie au observat ca o mare parte din pacienti sunt consumatori inraiti de droguri, pe care incep sa le ia adesea de la o varsta frageda.

iarba-si-schizofrenie-adolescenti-joint-fumat-gigi-jiji-timetv-spliff-canabis

Pana nu demult, perceptia generala a fost ca iarba nu are efecte negative decat asupra unui numar mic de utilizatori – supusi unui fel de ruleta ruseasca – , si ca majoritatea oamenilor raman astfel neafectati, insa o noua cercetare publicata in august 2012 arata ca pericolul in materie de sanatate publica ar fi mult mai mare decat se credea pana acum.

Studiul a analizat 1.000 de oameni din Noua Zeelanda, toti nascuti intre 1972 si 1973, care au fost supusi unor teste de IQ si altor teste cognitive la varsta de 13 si de 38 de ani.

iarba-si-schizofrenie-adolescenti-joint-fumat-gigi-jiji-timetv-spliff-canabis

Subiectii care au fumat cantitati semnificative de canabis inainte de 18 ani, perioada in care creierul lor era in plina dezvoltare, au scăzut cu 8 puncte la testele de IQ fata de cei care nu au fumat deloc. Cei care s-au apucat de consum dupa varsta de 18 ani au scazut si ei putin in inteligenta standardizata, dar nu asa de mult ca primii.

Legatura dintre iarba si schizofrenie nu este demonstrata a fi intr-o legatura foarte stransa, mai mult sunt realizate supozitii, iar pe de alta parte expertii spun ca acest consum de canabis la varste fragede ar putea explica de ce adolescentii care fumeaza multa iarba obtin adesea rezultate proaste.

 

Sursa text: totb.ro

Social

Arhiva stiri