NASA infirmă cele 5 mituri ale apocalipsei din 21 decembrie 2012

21-decembrie-2012-timetv-infirma-mituri

Conform apologeţilor milenarişti şi a căutătorilor de senzaţional cu orice preţ, vineri, 21 decembrie 2012, data la care se sfârşeşte calendarul maiaş, este data apocalipsei. NASA infirmă şi demontează aceste speculaţii în cadrul unui comunicat de presă datat 22 decembrie, ce poartă titlul „De ce nu s-a sfârşit lumea ieri”, conform LiveScience.com.

Astfel, conform Agenţiei Spaţiale americane, aceste false predicţii privind apocalipsa provin din înţelegerea greşită a Calendarului maiaş, care se desfăşoară în cicluri de câte 400 de ani, denumite „b’ak’tun„. Un astfel de b’ak’tun, cel de-al 13-lea, se încheie la 21 decembrie, în ziua solstiţiului de iarnă, moment care ar fi fost privit de maiaşi drept încheierea unui ciclu complet al creaţiei şi începerea unui nou ciclu.

21-decembrie-2012-timetv-infirma-mituri

Dacă civilizaţia lor ar fi supravieţuit până în prezent, maiaşii nu ar fi considerat sfârşitul unui ciclu calendaristic drept sfârşitul lumii, la fel cum nici noi nu considerăm sfârşitul unui secol sau al unui mileniu drept sfârşitul lumii.

Această idee năstruşnică a apocalipsei maiaşe este de factură occidentală şi a apărut recent, în ultimii 20 de ani, în urma interpretării eronate (sau voit în căutare de senzaţional), a sistemului calendaristic maiaş.

Predicţiile despre cum va arăta această apocalipsă variază de la începutul unei noi era de pace şi prosperitate pentru întreaga omenire şi până la producerea unui eveniment astronomic catastrofal care va duce la dispariţia speciei umane. În sensul clarificării situaţiei şi a risipirii temerilor, NASA publică o listă cu cele cinci cele mai comune predicţii apocaliptice şi motivele pentru care acestea nu se vor adeveri.

Prima predicţie: Soarele ne va ucide pe toţi!

21-decembrie-2012-timetv-infirma-mituri

Mulţi dintre apologeţii sfârşitului s-au folosit de coincidenţa că Soarele intră în prezent în perioada sa (de asemenea ciclică) de maximum de activitate. Soarele trece prin astfel de cicluri de activitate puternică şi relativ calm la fiecare 11 ani. Perioadele active sunt marcate de o creştere a numărului şi intensităţii exploziilor solare. Unele explozii solare pot într-adevăr influenţa Pământul, atunci când particulele ionizate emise de Soare interacţionează cu atmosfera terestră, provocând întreruperi în funcţionarea sistemelor de telecomunicaţii. Aceste particule ionizate sunt responsabile şi pentru fenomenul aurorelor boreale sau australe.

Conform NASA, predicţiile cu privire la producerea, la 21 decembrie, a unei furtuni solare cu potenţialul de a devasta întreaga planetă nu se bazează pe realitate. Punctul de maxim al activităţii solare din ziua de 21 decembrie este unul dintre cele mai slabe din ultimii ani, conform heliofizicianului Lika Guhathakurta, de la NASA. Cu alte cuvinte, oamenii de ştiinţă ne asigură că nu există nici măcar vreun motiv de îngrijorare cu privire la producerea unei astfel de furtuni care să ameninţe sistemul de telecomunicaţii, ca să nu mai vorbim de o furtună care să pună în primejdie întreaga specie umană.

A doua predicţie: Se vor schimba polii magnetici ai Pământului

21-decembrie-2012-timetv-infirma-mituri

Deja este cea de-a doua cauză de îngrijorare invocată în predicţiile apocaliptice ce este legată de electromagnetism. Această predicţie susţine că dintr-o dată, la 21 decembrie 2012, se vor schimba, în mod catastrofal, polii magnetici ai Pământului. Ca orice sperietură bună, şi aceasta porneşte de la o bază reală – polii magnetici ai Pământului s-au mai inversat în cursul istoriei sale, dar niciodată în cursul unei singure zile, iar astfel de inversări nu au afectat viaţa de pe Pământ, conform dovezilor fosile existente, deşi presupun o uşoară creştere a nivelului de radiaţii provenite din spaţiu.

De asemenea, predicţia cu privire la inversarea polilor magnetici este şi extrem de dificil de făcut. De la ultima astfel de inversare au trecut peste 780.000 de ani, iar în istoria planetei există, de asemenea, o perioadă de 30 de milioane de ani de stabilitate a polilor magnetici.

Predicţia trei: temuta Planetă X se va ciocni cu Pământul

21-decembrie-2012-timetv

Planeta X, denumită uneori Nibiru, nu există. Şi totuşi unii susţin că pe data de 21 decembrie 2012 se va ciocni cu Pământul, impact catastrofal care va duce la dispariţia tuturor formelor de viaţă terestre. Speculaţiile despre „misterioasa” Planetă X au început în 1976, când scriitorul Zecharia Sitchin a pretins că a descifrat un vechi text sumerian care vorbea despre „planeta pierdută” Nibiru – care ar realiza o orbită completă în jurul Soarelui o dată la 3.600 de ani – ceea ce ar fi explicat de ce această planetă nu a fost descoperită cu ajutorul tehnologiei moderne. În 2003, o persoană care se prezenta drept „parapsiholog” şi „comunicator cu extretereştrii„, Nancy Lieder, a avertizat că această planetă se va ciocni cu Pământul. Data acestui presupus incident cosmic a fost apoi împinsă până la 21 decembrie 2012, pentru a coincide cu sfârşitul ciclului din Calendarul maiaş, despre care am mai vorbit.

Este de domeniul evidenţei că o planetă care s-ar afla pe o traiectorie de cicnire cu Pământul ar fi fost deja vizibilă cu ochiul liber. De altfel, conform astronomilor, Nibiru ar fi trebuit să fie cel puţin la fel de strălucitoare pe cerul nopţii ca şi planeta Marte încă din luna aprilie a acestui an, dacă acest scenariu ar fi fost adevărat. Având în vedere capacitatea tehnologică actuală de a urmări corpurile cereşti, o astfel de planetă rătăcitoare nu ar fi avut cum să nu fie detectată.

Dacă ar fi existat, am fi văzut această planetă apropiindu-se de ani de zile„, a precizat Don Yeomans, managerul programului NASA de monitorizare a obiectelor cosmice din „apropierea” Pământului.

Predicţia patru: Se va produce o aliniere a planetelor cu efecte devastatoare

timetv-21-decembrie-2012

Conform acestei predicţii, planetele din sistemul nostru solar se vor alinia într-un mod aparte la 21 decembrie 2012, fapt care va afecta întreaga viaţă pe Pământ. NASA comunică, în schimb, că nu se va produce niciun fel de aliniere specială a planetelor, cel puţin în următoarele câteva decenii. În plus, chiar atunci când se produc astfel de alinieri, efectele lor pe Pământ sunt neglijabile. Au existat astfel de alinieri planetare în 1962, 1982 şi 2000, şi iată că omenirea a supravieţuit.

Predicţia cinci: Pierdere completă a sistemelor electrice şi de telecomunicaţii

21-decembrie-2012-timetv-infirma-mituri

Acest zvon, care circulă îndeosebi sub forma de spam prin e-mail, susţine că NASA ar fi anunţat o cădere completă a sistemelor electrice şi de telecomunicaţii pe Pământ între 23 şi 25 decembrie. Pe lângă faptul că ne-ar strica complet Crăciunul, această cădere ar urma să provoace haos social şi economic şi anarhie, semnalând începutul sfârşitului pentru cel puţin trei sferturi din populaţia Terrei.

Evident, NASA a infirmat atât că ar fi anunţat aşa ceva, dar şi posibilitatea producerii unei astfel de căderi, în ansamblul său.

Sursa text: Agerpres

Social

Arhiva stiri