BMW colaboreaza cu Boeing pentru utilizarea intensiva a fibrei de carbon

Boeing 787 Dreamliner b

Constructorul german BMW si producatorul american de avioane Boeing colaboreaza, prin firma SGL Automotive Carbon Fibers, in cercetarea si productia fibrei de carbon, un material devenit din ce in ce mai important pentru industria producatoare de automobile si aeronautica, datorita greutatii sale scazute si rezistentei sporite comparativ cu materialele traditionale.

BMW i3 a

Acordul relanseaza competitia intre grupurile BMW si Volkswagen, cei din urma colaborand deja cu Boeing, prin intermediul Lamborghini, pentru producerea de noi componente din fibra de carbon. Anul trecut BMW a achizionat 15% din actiunile firmei SGL Carbon, dupa ce Volkswagen anuntase in prealabil cumpararea de actiuni tot in cadrul companiei americane. BMW si SGL Carbon vor sa construiasca impreuna o uzina la Moses Lake, statul american Washington. Aici urmeaza demararea productiei de fibra de carbon, care va fi expediata catre fabrica de la Wackersdorf, din Germania, unde va fi folosita in producerea panourilor de caroserie ale automobilelor bavareze.

BMW i3 d

Carbonul este cu 30% mai usor ca aluminiul si cu 50% mai usor decat otelul, un avantaj crucial in optimizarea greutatii automobilelor, contribuind la scaderea consumului de carburant si reducerea nivelului emisiilor de dioxid de carbon. Avionul Boeing 787 Dreamliner este fabricat in proportie de 50% din carbon, iar BMW doreste sa prezinte pana la finalul anului viitor modelul electric i3, a carui celula centrala sa fie produsa integral din fibra de carbon.

Boeing 787 Dreamliner

Social

Arhiva stiri