Vezi ce ar trebuie sa contina trusa de iarna indispensabila oricarui sofer

Sunt cateva obiecte vitale ce nu ar trebui să lipsească iarna din portbagajul orcarui sofer, mai ales atunci când aveţi de parcurs o călătorie mai lungă. Pericolele cauzate de troiene, drumurile blocate, derapajele pe gheaţă şi temperaturile scăzute ce aduc oamenii cu uşurinţă în pragul hipotermiei, toate acestea pot fi, cel puţin parţial anulate prin câteva lucruri pregătite cu atentie dinainte cu o trusa de iarna!

În primu rand nu plecaţi niciodată la drum lung cu rezervorul mai puţin de jumătate plin, pentru a avea cu ce să alimentaţi motorul în cazul în care rămâneţi blocaţi in masina chiar si mai mult de o zi(deasemenea in general iarna nu lasati masina pe rosu deoare ce nu este indicat pentru buna functionare a autoturismului).

Citeste si : 5 lucruri de care ar trebui sa tii cont cand achizitionezi anvelope second-sand

Nu insistăm asupra anvelopelor de iarnă, dar s-ar putea ca nici acestea să nu vă prea ajute pe anumite drumuri. Aici intervin lanţurile antiderapante. Acestea nu trebuie sa va lipseasca din masina si trebuie să se potrivească dimensiunilor roţilor automobilului dumneavoastră şi să fie folosite dupa cum urmează:

–  La roţile punţii faţă, dacă automobilul are tracţiune faţă ;
–  La roţile punţii spate (şi la cele din faţă dacă este cazul) dacă maşina are tracţiune spate;
– La roţile din faţă, dacă aveţi un automobil cu tracţiune integrală.

Masina-echipata-cu-lanturi

Atenţie: lanţurile se folosesc doar pe drumuri acoperite cu zăpadă/gheaţă şi niciodată pe asfalt, indiferent cât de scăzută este temperatura, deoarece riscati sa distrugeti si cauciucurile si lanturile cea ce este destul de costisitor!

Inca un lucru care nu trebuie sa lipseasca din portbagaj sunt echipamentele de tractare, deosebit de utile în cazul în care aţi alunecat cu maşina într-un şanţ camuflat de zăpada afânată ori în situaţia în care rămâneţi captiv pe o porţiune de drum cu aderenţă minimă. Sunt două tipuri de dispozitive de tractare: bara rigidă (denumită ştangă) şi cablul de oţel sau din fibre de plastic (care poartă numele de şufă). Dacă sunteţi în maşina care tractează trebuie să ţineţi cont de următoarele lucruri: să demaraţi lent, fără şocuri, să frânaţi cât mai puţin şi să aveţi în vedere faptul că sunteţi la conducerea unui atelaj de 10-12 metri lungime. De aceea, pilotarea unei maşini tractate necesită o foarte mare atenţie distributivă, precum calitatea de a anticipa traficul şi nevoile de frânare ale automobilului din faţă. Chiar în cazul în care folosiţi o bară robustă, aceasta nu se poate măsura cu inerţia autoturismului dumneavoastră.

masini-derapate-in-sant-iarna

Pe lângă elementele obligatorii (trusa medicală, triunghiurile reflectorizante şi stingătorul de incendiu, se recomandă ca la drum lung să aveţi cu dumneavoastră şi o pătură sau îmbrăcăminte suplimentară pentru timp friguros, mănuşi, băuturi în termos ( ceaiuri îndulcite, de preferinţă calde), un aparat de radio şi un telefon mobil în incarcat si functional .

Pentru îndepărtarea zăpezii de pe maşină, o mătură este cea mai eficientă ustensilă. Tăiaţi-i coada şi depozitaţi-o în portbagaj.

Cu siguranţa ca de acum vor există momente în care, datorită gheţii sau zăpezii, nu veţi putea porni de pe loc sau ieşi din parcare. În acest caz, păstraţi un săculeţ cu nisip, din acelea pentru pisici, în portbagaj. Dacă maşina patinează pe loc şi nu puteţi pleca, aruncati un pic de nisip în faţa roţilor.

Kit-ul de urgenţă de iarna pentru maşină ar trebuie sa conţină: lanternă şi baterii de rezervă, briceag, medicamente, saci de dormit sau pături, chibrituri, haine groase de rezervă, un sac cu nisip sau sare, o bucată de material textil viu colorată, fructe confiate sau conserve, alune, desfăcător de conserve, apa plată, mănuşi, o lopată de zăpadă, un cablu de tractare, un încărcător auto pentru telefonul mobil. Toate acestea se pot dovedi extrem de utile în cazul în care rămâneţi înzăpeziţi şi trebuie să aşteptaţi ajutor.

Kit-trusa-iarna-pentru-masina

Cablurile de pornire te pot scoate din mare necaz mai ales iarna cand masina porneste mai greu din cauza frigului. Cum le alegi?

cabluri-pornire-masina

Pentru motoarele pe benzină până la 1,6 litri, este suficient să alegem o pereche de cabluri electrice de pornire cu secţiunea de 10 mm pătraţi, pentru motoare mai mari cu capacitatea de până la 2.500 cmc, este recomandată o secţiune de 16 mm pătraţi, iar pentru cele pe benzină sau dieseluri având capacitate de 3 litri sau mai mare, nişte cabluri de pornire cu secţiunea de 25 mm pătraţi va fi suficientă.

Nu lăsaţi farurile aprinse când motorul este oprit, deoarece riscaţi să descărcaţi bateria.
La bord, pe timp de iarnă, nu trebuie omise racleta  pentru îndepărtarea gheţii şi a zăpezii depuse pe suprafeţele vitrate, un spray pentru dezaburirea parbrizului şi a lunetei, care se utilizează după îndepărtarea zăpezii. Pentru dezgheţarea parbrizului la exterior puteţi apela la aerosoli, şi spray-ul pentru dezgheţarea yalelor şi a încuietorilor. Din cauza gerului usile si geamurile tind sa ramana lipite pe timp de iarna puteti aplica cu o carpa umeda cu antigel in jurul chederelor la usi pentru a nu se mai lipi si risca sa rupeti manerele cand trageti de usi!

Usi-inghetate-la-masina

Pentru degajarea zăpezii de la roţi vă va fi utilă şi o lopată. Cum ziua se tot micşorează, o lanternă funcţională cu baterii te poate scuti de mult stres în cazul în care rămâi blocat undeva în locuri neiluminate.

masina-dezapezita-iarna-cu-lopata

Din magazinele auto sau din benzinării mai pot fi procurate soluţii pentru înlăturarea apei din benzină sau din motorină, care reduc neplăcerile cu motorul la pornire sau alimentare.

Pentru iarnă, trebuie să achiziţionaţi lichid de parbriz cu punct de congelare la -20 grade C sau -25 grade C si nu uitati si antigel la masina in caz de nu aveti deoarece riscati sa va inghete apa din radiator. De asemenea, ştergătoarele uzate, cele care scârţâie în funcţionare sau cele care s-au întărit necesită înlocuirea imediată.

lichid-de-parbriz-iarna-30-grade

Sursa

 

Social

Arhiva stiri