Cel putin 7 turisti izolati de 5 zile pe munte

7-turisti-izolati-pe-munte-timetv

7 turisti sunt izolati de aproape cinci zile in muntii din judetul Valcea. Autoritatile au incercat sa ajunga la ei inca de ieri, insa, din cauza ninsorii si a viscolului, actiunea de salvare a fost amanata pentru aceasta dupa-amiaza. Zona in care se afla oamenii este periculoasa pentru ca exista risc de avalansa.

Aria care trebuie acoperita de salvamontisti este destul de mare, turistii aflandu-se la 17 kilometri, in apropierea Cantonului Cheia si nu au semnal pentru telefoanele mobile.

timetv

Initial au fost noua persoane blocate in munti, dar, aseara, doi speologi aflati in zona Cantonului Cheia au fost coborati. Din pacate, la ceilalti turisti nu s-a putut ajunge pentru ca a inceput sa bata vantul cu putere si exista pericolul declansarii unei avalanse.

Este o zona extrema. Sunt marcaje cu drumuri inchise pe timp de iarna dar iata ca ne-a luat si pe noi pe nepregatite, asa dintr-o data o zapada foarte mare” declara salvamontistul Marcel Andreescu.

Dupa operatiunea de salvare a celor doi turisti, salvamontistii au avut de strabatut 45 de kilometri dus intors.  iar din cauza viscolului puternic a fost dificila si urcarea si coborarea au fost dificile, din cauza pericolului de avalansa si a viscolului puternic.

Despre cei doi salvati, Marcel Andreescu are numai cuvinte de lauda:

Ei au fost bine pregatiti fizic cat si cu echipament si vointa, au luptat foarte mult avand in vedere ca zapada era la brau.

Unul dintre speologi

Unul dintre speologi

Cei doi speologi sunt impatimiti ai plimbarilor pe munte si desi recunosc ca

au avut noroc cu oamenii de aici (salvamontistii) pentru ca i-au ajutat foarte mult, daca nu m-ai stateam vreo saptamana doua pana cand spargeam zapada„,

ei sunt incantati de experienta traita dar admit ca nu le mai ajungea mancarea pentru atata timp.

Mircea Lera, seful Serviciului Salvamont Valcea mai spunea despre restul turistilor care mai sunt blocati pe munte, din cauza cantitatii mari de zapada:

„In situatia celor doi sunt si cei de la Cabana Cozia si cei care sunt blocati la Varful lui Roman, care sunt ramasi efectiv izolati.”

El a mai adaugat legat de oamenii ramasi pe munte ca mai sunt prinsi de zapezile abundente din ultimele zile si pe Valea Lotrisorului, muncitori silvici la Calinesti, dar incetul cu incetul o sa ajunga la ei sa-i aduca jos.

Update:

Autoritatile  au  realizat astazi o noua operatiune de salvare si au mai adus 3 turisti jos la calimanesti din pacate alte 4 persoane sunt ramase izolate pe munte si nu s-a putut ajunge la ei din cauza pericolului de avalansa si vantului puternic.

Social

Arhiva stiri