Paine proaspata timp de 60 de zile. Afla cum este posibil fara a folosi conservanti VIDEO

O companie americana a conceput o tehnica care permite pastrarea painii proaspata si fara mucegai timp de 60 de zile.

Painea este trecuta printr-un sistem sofisticat cu microunde ce ucide sporii care duc la aparitia mucegaiului. Potrivit companiei, aceasta inventie va permite reducerea semnificativa a deseurilor alimentare. Mai mult, aceasta tehnica poate fi folosita si la alte alimente, precum curcanul proaspat si multe fructe si legume.

Irosirea alimentelor este o problema serioasa in majoritatea tarilor dezvoltate. In SUA, statisticile date publicitatii in cursul acestui an arata ca o familie americana obisnuita arunca la gunoi 40% din alimentele cumparate. In Marea Britanie, 32% dintre painile cumparate sunt aruncate la gunoi, desi acestea sunt in continuare comestibile.

Mucegaiul este principala amenintare la adresa painii. Deoarece painile sunt, de obicei, ambalate in plastic, orice apa care se evapora din paine ramane captiva in ambalaj, facand suprafata umeda. Astfel, apar conditiile ideale pentru Rhizopus stolonifer, ciuperca care duce la aparitia mucegaiului. In conditii normale, painea va fi afectata de mucegai in aproximativ 10 zile.

Compania americana Microzap anunta ca a descoperit o tehnica ce permite pastrarea painii fara mucegai timp de doua luni. Aparatul cu microunde aflat in laboratorul de la Universitatea Texas Tech fusese proiectat initial pentru a ucide bacterii precum MRSA si salmonella. Cercetatorii au descoperit ca acelasi aparat poate distruce si sporii de mucegai din paine, procesul durand 10 secunde. Aparatul foloseste in mare parte aceeasi tehnologie existenta in cuptoarele cu microunde disponibile in comert, insa cu cateva modificari importante.

Stull recunoaste ca este posibil ca publicul larg sa nu fie interesat de paine cu un termen de valabilitate extins, insa afirma ca aceasta tehnologie ar putea afecta acest aliment important in alt mod: „producatorii de paine adauga, de multe ori, conservanti pentru a lupta impotriva mucegaiului, iar apoi adauga alte chimicale pentru a masca gustul conservantilor. Daca brutarii ar folosi aceasta tehnologie, nu ar mai fi nevoiti sa foloseasca conservanti”.

sursa

Social

Arhiva stiri