1 Decembrie 1918 și fotograful Unirii, Samoilă Mârza

Sărbătorim în fiecare an Marea Unire, însă avem doar câteva imagini de la evenimentul din 1 Decembrie 1918.

Pozele au fost realizate de Samoilă Mârza, un fotograf de ocazie care a mers pe bicicletă 11 kilometri, cu aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă în spate, ca să ajungă la Alba Iulia.

Samoilă Mârza, fotograf din pasiune şi întâmplare

Fotograful oficial care trebuia să imortalizeze scene de la Marea Unire a lipsit de la eveniment.

1-decembrie-1918-marea-unire

Sarcina i-a revenit lui Samoilă Mârza, un soldat care în Primul Război Mondial a fost încadrat în serviciul topografic şi fotografic al armatei.

Mârza se întorsese de pe front cu patru zile înainte de Unire, iar în dimineaţa de 1 Decembrie a pornit spre Alba Iulia, după ce a făcut trei fotografii cu săteni care mergeau la Marea Adunare Naţională.

A străbătut 11 kilometri pe bicicletă, între satul natal, Galitiu, şi Alba Iulia, însă nu a avut acces în sala Unirii pentru că nu avea credenţional, un permis special.

samoila-marza

Samoilă Mârza, fotograful Unirii

“Din sală nu există nicio fotografie. Din fericire, a făcut alte cinci fotografii, trei instantanee din mulţime şi două imagini cu tribunele oficiale, care sunt singurele fotografii ale evenimentului de la Alba Iulia”, a explicat istoricul Liviu Zgârciu.

În afară de Unirea de la 1 Decembrie 1918, Samoilă Mârza a imortalizat şi alte evenimente istorice, printre care vizita Regelui Ferdinand I din anul 1919 de la Alba Iulia, Abrud şi Câmpeni, încoronarea Regelui Ferdinand I cu Regina Maria, în 22 octombrie 1922, la Alba Iulia, sau manifestaţiile organizate la Alba Iulia pentru a marca împlinirea a zece ani de la Marea Unire.

marea unire 1 decembrie 1918

Mârza a trăit toată viaţa la limita sărăciei, fiind nevoit chiar să vândă multe dintre clişee, pentru sticla specială din care erau făcute.

Cu banii primiţi, Mârza şi-a cumpărat un aparat performant pe care dorea să-l folosească în 1968, la evenimentele comemorative ale Marii Uniri, dar a murit în 1967″, spune Zgârciu.

1-decembrie-1918

Recent, un istoric a descoperit că pe mormântul lui SAMOILĂ MÂRZA a fost lipită o somaţie pentru neplata taxei de concesiune a locului de veci.

Prin urmare, exista riscul ca rămăşiţele fotografului să fie exhumate de către cei care administrează cimitirul din Alba Iulia.

La intervenţia mai multor istorici, mormântul a fost salvat, însă s-a demonstrate că şi alte personalităţi înhumate în cimitirul din Alba Iulia ar fi putut avea aceeaşi soartă şi nimeni să nu afle.

Social

Arhiva stiri