Proteste împotriva Eldorado Gold în Grecia. În România a primit avizul

eldorado-gold-proteste-grecia-Thessalonik-Halkidiki-exploatare-aurului-cianura

Forţele de poliţie au oprit protestatarii care vroiau să ajungă la Consulatul Canadei dar nu s-au raportat incidente. 
Eldorado Gold Corp din Canada este implicată în patru proiecte miniere de exploatare a aurului, în nordul Greciei. Trei dintre ele sunt în stadiul de planificare. Al patrulea, şi cel mai mare, din peninsula Halkidiki, a fost anulat acum zece ani, în urma unor ample manifestaţii de protest.

Totuşi, unii locuitori din Halkidiki apără proiectul exploatărilor miniere, după ce investitorii au anunţat că vor crea peste 1.000 de locuri de muncă.

Şi luna trecută au fost reţinute mai mult de 20 persoane, iar patru au fost rănite, printre care un poliţist, în urma unei acţiuni de protest ce a degenerat în confruntări cu forţele de ordine în Halkidiki. Mai multe sute de oameni au protestat împotriva unei preconizate exploatări a unui zăcământ de aur în apropiere de obiectivele turistice ale cunoscutei staţiuni.

Protestatarii consideră că exploatarea zăcământului de aur din apropierea staţiunii va avea consecinţe grave mai ales asupra mediului, cei mai înverşunaţi dintre ei fiind patronii de hoteluri, care se tem că exploatarea auriferă îi va goni pe turişti din insulă.

În schimb, susţinătorii proiectului afirmă că astfel vor fi create câteva mii de noi locuri de muncă, într-un moment dificil din punct de vedere economic pentru ţară.

Anul trecut, Eldorado Gold Corp. a promis că va investi două miliarde de dolari şi va crea 2.000 de locuri de muncă în Grecia.

În România, Eldorado Gold a obţinut avizul de mediu pentru exploatarea auriferă din comuna hunedoreană Certeju de Sus, dar mai multe organizaţii de mediu contestă acest fapt apreciind că tehnologia de prelucrare, în care se folosesc cianurile, este riscantă pentru mediul înconjurător.

Valoarea investiţiei de la exploatarea minieră Certej se ridică la 200 de milioane de euro.

 

Sursa text: AgerPres

Social

Arhiva stiri