Institutul Horia Hulubei de la Magurele a construit un ciclotron care ajuta la depistarea si vindecarea cancerului. Aparatul e functional si va produce radioizotopi, substanta folosita in computerele tomograf pentru depistare a cancerului. In romania nu exista substanta asta desi avem peste 520.000 de mii de bolvani de cancer. Cei care sunt suspecti sau bolnavi si vor sa vada zona afectata de celula cancerigena comanda substanta din Turcia sau Ungaria.

ciclotron
Insa,
substanta este foarte sensibila, durata de viata fiind foarte mica. Imediat dupa ce iese de pe usa reactorului in prima ora, substanta activa din solutie scade la jumatate, iar in doua ore cantitatea ramasa este infima.
Pacientii romani trebuie sa comande cantitati mari pentru a rezista trasportului din strainatatea, pentru efectuarea acestor analize.
Aici intervine dificultatea financiara deoarece costurile se situeaza intre 1000 de euro si 4000 de euro.

Nicolae Zamfir directorul general al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara- Horia Hulubei
„Vrem să combatem cancerul cu ioni. Este o metodă nouă prin care se distrug celulele canceroase fără a fi distruse, însă, ţesuturile. Nu ai cum să ajuţi societatea dacă trimiţi oamenii să se trateze în alte ţări””, a afirmat directorul general al Institutului, Nicolae Zamfir.
Nicolae Zamfir a ţinut să sublinieze că în timp ce un astfel de tratament costă în Ungaria mii de euro, in Romania, prin realizarea ciclotronului, costul ar fi de 500 de euro.
Măgurele de Silicon
După cum Silicon Valley s-a format în jurul Xerox Parc, tot aşa polul de tehnologie românesc se poate construi în jurul proiectului ELI-NP.
„Firmele din domeniul IT ar putea fi interesate. Cipurile, de exemplu, dacă sunt tratate cu radiații, sunt mai eficiente și mai folositoare. E suficient ca nişte firme de înaltă tehnologie să nu se mai ducă la Otopeni sau la Băneasa și să vină la Măgurele, unde este polul științific”, consideră Nicolae Victor Zamfir.

Până acum, Institutul a discutat deja cu firme ca IBM, HP și Intel pentru a realiza previziuni şi prognoze ştiinţifice.
Vizionarul Hulubei
Comuna Măgurele, aflată la capătul sectorului 5 al Bucureștiului, a devenit un pol al tehnologiei după al doilea război mondial. „Institutul a fost fondat în 1949, dar reactorul și ciclotronul (accelerator de particule în formă de spirală, care însă nu poate accelera particule aproape de viteza luminii şi de aceea a fost înlocuit la nivel mondial – n.r.) au fost construite prin 1957. Cel care a pus bazele Institutului, Horia Hulubei, a avut viziunea de a lăsa mintea cercetătorilor să se dezvolte liber”, spune directorul Zamfir.

Institutului Fizica Inginerie Nucleara – Horia Hulubei
El povestește că, după război, fizica nucleară a devenit regina științelor. Toate țările au investit enorm. SUA aveau două laboratoare, Europa a construit CERN la Geneva, iar URSS nu s-a lăsat mai prejos. În blocul socialist din Europa de Est s-a luat decizia de a se construi un reactor și un ciclotron în fiecare țară.
Directorul Institutului vorbește despre Horia Hulubei ca despre un om cu o viziune extraordinară. Aceasta și-a luat doctoratul în Franța și a lucrat cu mari savanți ai vremii, inclusiv cu Marie Curie. În plus, important pentru România a fost momentul când conducerea ţării a decis să tindă spre independență energetică și să construiască o centrală atomoelectrică din resurse proprii, folosind în mare parte specialiști din țară.
Similare