VIDEO Statuie in onoarea lui Kareem Abdul-Jabbar, dezvelita la Los Angeles

Staples Center si-a imbogatit colectia de statui ale marilor jucatori ai lui Los Angeles Lakers cu una dintre legendele baschetului de peste ocean, Kareem Abdul-Jabbar.  Inalta de aproape 5 metri, statuia din bronz imortalizeaza una din imaginile clasice ale NBA-ului: centrul celor de la “Showtime” Lakers, cu numarul 33 si purtand nelipsitii ochelari, executand procedeul sau preferat, carligul, “the skyhook”.

Kareem Abdul-Jabbar este printre cele mai importante figuri din istoria baschetului. Cel mai prolific marcator all-time din NBA, cu 38.387 puncte in total, Kareem a jucat timp de doua decenii in liga, pentru Milwaukee Bucks si Los Angeles Lakers, castigand de 6 ori trofeul de MVP al sezonului regulat.

Nascut Lew Alcindor, Abdul-Jabbar a castigat 3 titluri ale NCAA pentru UCLA si in 1969 a fost selectat de pe prima pozitie a draftului de catre Milwaukee Bucks, pentru care, alaturi de Oscar Robertson, a castigat un titlu NBA. In 1975 a fost transferat la Lakers, insa de abia din 1979, anul debutului lui Magic Johnson, au urmat alte 5 titluri NBA.

“Kareem a fost cel mai altruist jucator de baschet pe care l-am vazut jucand in viata mea”, a declarat la ceremonie Jerry West. Alaturi de West au mai fost prezenti la Staples Center Magic Johnson, Pat Riley, Elgin Baylor, Julius Erving, Bill Walton, Kurt Rambis, A.C. Green, James Worthy si Jack Nicholson, iar fostul presedinte Bill Clinton si fiul lui Abdul-Jabbar, Amir, au trimis mesaje video de felicitare.

Ceremonia a avut parte si de momente amuzante, mai ales cand Abdul-Jabbar a declarat: “Ma bucur ca am ajuns aici inaintea porumbeilor”, starnind hohote de ras in sala.

Social

Arhiva stiri