Cascada Cailor – un colt de rai pe cale de disparitie

Cascada cu cea mai mare cădere de apă din România este în pericol de dispariţie! Seceta din acest an a făcut ca una din cele mai frumoase zone ale Maramureşului, Cascada Cailor, să rămână doar o amintire din ce a fost cândva. Un singur firicel de apă a înlocuit şuvoiul ce cădea de la 100 de metri înălţime.

Cascada-Cailor-Borsa-timetvro

Cascada Cailor Borsa

Cascada Cailor a fost una dintre cele mai frumoase cascade din România, formată pe versantul nordic al Munţilor Rodnei, în apropierea staţiunii turistice Borşa. Anual, mii de turişti din ţară şi străinătate veneau să vadă cea mai maiestuoasă cascadă din Carpaţi.

Legenda spune că în urmă cu secole, Muntele Piatra Rea era locul preferat al localnicilor, datorită păşunilor sale întinse. De la începutul primăverii şi până toamna târziu, oamenii îşi ţineau acolo hergheliile de cai, mai bine de jumătate de an. Singurul pericol erau urşii care atacau herghelii iar animalele speriate se aruncau în hău. De atunci, căderea de apă de pe versantul muntelui Piatra Rea s-a numit Cascada Cailor.

cascada_cailor_romania_timetvro

cascada cailor Romania

Cascada Cailor a impresionat sute de mii de turiştii până la sfârşitul lunii octombrie, când, din cauza secetei, pârâul care alimenta căderea de apă a secat.

Cascada Cailor era descrisă de turişti ca un colţ de rai. Acum, cascada lasă doar tristeţe şi dezamăgire în sufletele celor care ajung acolo.

Cascada-Cailor-Borsa-romania-timetvro

Cascada Cailor Borsa Romania

Reprezentanţii Parcului Natural Munţii Rodnei sunt însă optimişti! Ei spun că fenomenul nu trebuie să ne alarmeze şi susţin că debitul cascadei va reveni la normal odată cu venirea ploilor.

Accesul spre Cascada Cailor se poate face fie pe jos, pe o potecă de la Borşa, fie cu telescaunul din staţiunea Borşa. De la capătul telescaunului în doar 15 minute se poate ajunge la Cascada Cailor.

Cascada_cailor_timetvro

Cascada cailor Romania traseu turistic de vis

De asemenea, tot bine de știut este că ultima cursă a telescaunului se va face la orele 17 :00, astfel, dacă nu reușiți să ajungeți până la acea ora la capătul de sus al telescaunului, nu veți mai avea cu ce să coborâți muntele. Singura variantă va fi sa coborâți pe jos, dar, în condiții slabe de iluminare, însă acestă aventură nu este tocmai indicată.

Social

Arhiva stiri