Tezaur tracic, scos la suprafață în Bulgaria

Bijuterii prețioase din aur de o frumusețe fașcinantă, lucrate cu o măiestrie incredibilă, au fost scoase la suprafață în cursul săpăturilor arheologice dintr-un mormânt tracic situat în nordul Bulgariei, cel mai mare dintr-un complex de 150 de morminte, aparţinând tribului trac al geţilor.

tezaur-tracic-bulgaria

Bijuteriile datează de la sfârşitul secolului IV î.e.n. – începutul secolului III î.e.n.; printre ele se mai găsesc și broşe ornate cu figuri feminine, un inel de aur, o splendidă diademă împodobită cu motive florale şi animaliere şi 100 de nasturi din aur. Arheologii cred că tezaurul ar fi putut fi învelit într-o pânză ţesută cu fir de aur, deoarece mai multe fire de aur  au fost descoperite în apropiere.

tezaur-tracic-descoperit-in-bulgaria

tezaur-tracic-descoperit-in-bulgaria

 

Necropola getică în care au fost descoperite piesele se găseşte în apropierea satului Sveshtari, la cca. 400 km nord-est de Sofia. Mormântul din Sveshtari, este înscris în a Patrimoniul UNESCO, datorită decorului său cu picturi murale şi personaje stranii, reprezentând fiinţe fantastice, jumătate femei, jumătate plante.

Arheologi bulgari de la Institutul Naţional de Arheologie estimeaza că piesele datează dintr-o perioadă în care puterea geţilor era la apogeu şi întrevăd o legătură între mormântul bogat în comori de aur şi regele get Cothelas, un important conducător din secolul al IV-lea î.e.n.

Tracii se întindeau pe o suprafață ce se întindea pe actualele teritorii ale României, Bulgariei, nordul Greciei şi partea europeană a Turciei, începând încă din Epoca Bronzului. Trăind la frontierele spaţiului de influenţă grec şi apoi roman, au interacţionat şi sau confruntat cu aceste civilizaţii, până în momentul când au fost asimilaţi de Imperiul Roman, în secolele I-II e.n.

tezaur-trac

bijuterii-trace

 teritoriul-ocupat-de-traci

 

Sursa

Social

Arhiva stiri