Originea HOT DOG-ului

Una dintre cele mai apreciate mancaruri vandute pe strada, hot dog-ul a facut cariera in Statele Unite unde a fost raspandit de catre vanzatorii ambulanti germani. Povestea hot dog-ului si a numelui sau (tradus mot-a-mot prin caine fierbinte) are multiple si interpretabile versiuni niciuna acceptata in totalitate.

hot_dog_timetvro

hot dog

Acesti carnati, Frankfurter Würstchen, au fost cunoscuti inca din secolul al 13-lea.  Wiener se refera la Viena, Austria, al carui nume este german „Wien”, un carnat facut dintr-un amestec de carne de porc si de vita. Se spune ca Johann Georg Lahner, un macelar din secolul 18th/19th din orasul Franconia de Coburg, a adus Würstchen Frankfurter la Viena, unde a adaugat carne de vita amestecului.

In jurul anului 1870, pe Coney Island,  imigrantul  german Charles Feltman a inceput sa vanda carnati in forma de rulouri .

hot_dog_Frankfurter_origini_timetvro

New York City, 1906. Pretul era de „3 centi unul sau doi la 5 centi”.

Ideea unui hot-dog pe un coc este atribuita sotiei unui german pe nume Antonoine Feuchtwanger, care a vandut hot dog pe strazile din St Louis, Missouri, Statele Unite ale Americii, in 1880.

Anton Ludwig Feuchtwanger, un vanzator de carnați bavarezi, a servit carnati in forma de rulouri, la Mondiale in 1893, astfel incat acestia puteau manca carnatii lui fierbinti fara a se frige la maini.

Asocierea dintre hot-dog si de baseball a inceput in 1893, cu Chris von der Ahe, un imigrant german care a detinut St Louis Browns si un parc de distractii.

hot_dog_origini_timetvro

hot dog

Continutul unui hot dog este, evident, carnatul insotit de chifla, dar in nici un caz nu se reduce doar la atat. Carnatul, specific culturii culinare germane, este un frankfurter sau un wienner prefiert, preparat in special din carne de vita tocata fin, fara urme vizibile de grasime. Cel mai apropiat produs de pe piata romaneasca il reprezinta crenvurstii care insa, de cele mai multe ori sunt mai scurti si mai mici decat fratii lor germani.

Va uram pofta buna!

Poate va intereseaza si: – Hot dog-ul, unul dintre alimentele ce trebuie evitate. Vezi aici ce conţine

Social

Arhiva stiri