Google a mai făcut un Doodle, prin Bram Stoker, scriitorul romanului „Dracula”

 

Abraham „Bram“ Stoker (n. 8 noiembrie 1847 Marino Crescent în Clontarf lângă Dublin; d. 20 aprilie 1912 în Londra), a fost un scriitor irlandez, cunoscut în primul rând prin romanul său „Dracula”.

După ce a publicat într-un ziar local o cronică favorabilă la adresa actorului Henri Irving acesta a devenit mai târziu prieten cu el. A studiat matematica și a absolvit colegiul.

bram-stoker-dracula

bram-stoker-dracula

Prin intermediul lui Irving, l-a cunoscut pe președintele Americii, Theodore Roosevelt. Pentru romanul „Dracula” a studiat foarte mult în Europa. Prima adaptare cinematografică a romanului „Dracula” se numește „Nosferatu – Simfonia groazei” în regia lui F.W.Murnau.

Filmul a fost făcut dupa moartea autorului însă fără acordul soției lui moștenitoare a drepturilor de autor. Aceasta a dat compania în judecată, a câștigat, iar copiile filmului trebuiau distruse. Din fericire, câteva copii au rămas.

Povestea contelui Dracula a fost inclusă în multe genuri literare.

Unii au spus că face parte din literatura horror. Au urmat multe ecranizări și puneri în scenă a acestei cărți.

Romanul începe cu călătoria lui Johnatan Harker, un avocat debutant, în Transilvania la castelul contelui DRACULA pentru a aranja cumpărarea unei moșii în Anglia.

dracula

dracula

După puțin timp, acesta observă că este prizonier. Reușește să scape. Prietena soției lui este o victimă a contelui Dracula care încerca să scape de el. Contele merge cu vaporul până la Whitby, în Yorkshire, unde se aflî noua sa moșie, luându-și cu el coșciugul și cufere cu pământ din cimitirul familiei sale.

În Anglia, Harker și profesorul Van Helsing, expert în vampiri și cazuri ca acestea, își dau seama de adevărata față a lui Dracula. Se străduiesc și izbutesc în mare parte s-o salveze din ghearele contelui pe soția lui Jonathan Harker.

În finalul cărții, Jonathan Harker i-a tăiat beregata contelui, în timp ce Quency Morris, un aventurier american, i-a înfipt un cuțit în inimă, contele trasformându-se în scrum și tăiat în rondele.

sursă: wikipedia.org

 

Social

Arhiva stiri