Minim 13 morţi, inundaţii record şi întreruperea campaniei electorale

13-morţi-inundaţii-record-întreruperea-campaniei-electorale-time-tv
Cel puţin 13 oameni şi-au pierdut viaţa în SUA şi Canada în urma rafalelor de vânt şi a trombelor de apă aduse de uraganul Sandy, care a aruncat în întuneric o mare parte a oraşului New York şi a inundat sudul Manhattan-ului, după ce atins continentul în seara de luni, relatează AFP.

Uraganul-sandy-new-york

Uraganul-sandy-new-york

Paralizarea Coastei de Est americane, zona cel mai dens populată a ţării, şi haosul au întrerupt campania electorală cu opt zile înaintea alegerilor prezidenţiale.

Autorităţile statelor New York, New Jersey, Pennsylvania, Virginia de Vest şi Carolina de Nord au anunţat luni seară decesul a 12 persoane, o altă victimă fiind înregistrată la Toronto, în total 13 morți în America și Canada până în acest moment. Uraganul făcuse deja 67 de victime în Caraibe, înainte de atinge teritoriul SUA, în New Jersey.

13-morţi-inundaţii-record-întreruperea-campaniei-electorale-time-tv

La New York, East River şi Hudson River apa a inundat tunelele, în timp ce rafale violente de vânt violent şi ploi torenţiale se abăteau asupra oraşului. Apa a invadat străzile din sudul Manhattan-ului, în sectorul Battery Park din cartierul Chelsea, şi mai multe străzi la est.

Şapte tuneluri ale metroului new-yorkez au fost inundate de ape, a informat marţi administraţia acestuia, vorbind despre cea mai gravă catastrofă în cei 108 ani de existenţă a infrastructurii.

„Uraganul Sandy a semănat panică în întreaga noastră reţea de transport, în fiecare cartier şi comitat din regiune”,

provocând căderi de copaci, tăieri de electricitate şi inundarea depourilor, a precizat Joseph Lhota, directorul Autorităţii metropolitane de transport.

În jur de 250.000 de locuinţe au rămas fără electricitate în Manhattan luni seară şi peste 1.300.000 de persoane în total în întreg statul New York, au indicat autorităţile.

„Ciclonul post-tropical Sandy a atins pământul în apropiere de Atlantic City în jurul orei 20.00 (00.00 GMT)”,

au anunţat autorităţile, într-un buletin special, precizând că vântul a slăbit uşor în intensitate, de la 150 km/h la 130 km/h.

„Prioritatea este să facem astfel încât să salvăm vieţile”, declara preşedintele Barack Obama, după o şedinţă de criză la Casa Albă. Obama şi-a întrerupt campania pentru a „îmbrăca costumul prezidenţial” şi a le reaminti compatrioţilor că el este „comandantul-şef”, departe de inerţia reproşată lui George W. Bush în timpul uraganului Katrina în 2005.

 

13-morţi-inundaţii-record-întreruperea-campaniei-electorale-time-tv

La rândul său, candidatul republican Mitt Romney a anunţat că a înlocuit o reuniune electorală de marţi cu o adunare pentru strângere de ajutoare în favoarea victimelor lui Sandy, în Ohio, unul din statele cruciale pentru soarta alegerilor de la 6 noiembrie.

Potrivit meteorologilor, întinderea foarte mare a furtunii, viteza redusă de deplasare şi confluenţa sa cu un front rece venit din Canada o fac deosebit de periculoasă.

„Va dura mult. Zilele următoare vor fi dificile”, a avertizat guvernatorul statului Maryland, Martin O’Malley.

Compania de transport Amtrak a suspendat toate cursele feroviare şi rutiere în zona de coastă, iar peste 12.000 de zboruri interne şi internaţionale au fost anulate, a informat site-ul flightaware.com.

13-morţi-inundaţii-record-întreruperea-campaniei-electorale-time-tv

În Manhattan, Brooklyn şi Staten Island, 375.000 de locuitori somaţi să se refugieze au preferat să se baricadeze în casele lor, în pofida apelului la prudenţă lansat de preşedintele Obama.

În capitala federală Washington, funcţionarii şi elevii au fost anunţaţi să rămână acasă marţi. Nici la New York nu vor funcţiona şcolile şi nici transportul în comun.

Sandy urmează să îşi facă simţite efectele mult în interiorul continentului. Munţii din Virginia de Vest ar putea fi acoperiţi de un metru de zăpadă, iar valurile lacului Michigan, situat la peste 1.000 km de Atlantic, ar putea atinge 10 m în înălţime, a avertizat serviciul meteo naţional, NWS.

Pagubele provocate de Sandy s-ar putea ridica la 10-20 miliarde de dolari, a estimat firma de specialitate Eqecat.

Sursa: AgerPres

Social

Arhiva stiri