Află cu cât îți prelungești viața, renunțând la fumat

Un nou studiu amplu, realizat pe  1 milion de femei din Marea Britanie, a arătat că cei care se lasă de fumat până la vârsta de 30 de ani scapă aproape complet de riscul de a muri prematur din cauza fumatului.

fumatul-scurteaza-viata

Studiul, arată că oameni care fumează zeci de ani la rând trăiesc, în medie, cu 10 ani mai puţin decât nefumatorii.

Însă persoanele care reusesc se lase de fumat pînă la 30 de ani nu pierd, în medie, decât o lună de viaţă,  comparativ cu nefumătorii, iar cei care renunţă la fumat până la 40 de ani, pierd, în medie, un an de viaţă.

Cercetători avertizează cercetătorii, aceasta nu e scuză ca tinerii să se apuce de fumat, în ideea că o să se lase până la 30 de ani.

Studiul a urmărit prima generaţie de femei care au început să fumeze, în anii 1950 şi 1960. Deoarece femeile au început să fumeze pe scară largă mult mai târziu decât bărbaţii, impactul unui consum îndelungat de ţigări a fost analizat doar pentru femei.

 „Am demonstrat că, dacă femeile fumează la fel ca bărbaţii, mor la fel ca bărbaţii”, a declarat conducătorul studiului, prof. Sir Richard Peto, de la Universitatea Oxford

Chiar dacă o femeie fumează doar câteva ţigări pe zi, tot are un risc dublu de a muri la vârsta mijlocie, comparativ cu nefumătoarele. Analiza datelor despre 1,2 milioane de femei a arătat că şi cele care fumau mai puţin de 10 ţigări zilnic erau mai predispuse la o moarte timpurie – exact acelaşi risc întâlnit şi la bărbaţi.

Organizaţia British Lung Foundation afirmă că perspectivele privind sănătatea pe termen lung ar fi mult mai bune dacă fumătorii ar renunţa la ţigări înainte de a ajunge la 30 de ani, dar au precizat că asta nu înseamnă „să fumezi cât poţi de mult la 20 de ani.” Evident, cea mai bună opţiune pentru oricine este să nu se apuce deloc de fumat.

Fumatul este responsabil de 5 milioane de decese anual, în întreagul mapamond, şi este cauza cunoscută sau probabilă a cca. 25 de boli. Fumul de ţigară conţine cca. 4.000 de compuşi dăunători organismului; despre 80 dintre aceştia se ştie că produc cancer.

fumatul-ucide

 

Sursa

Social

Arhiva stiri