Stare de urgenta in New York din cauza uraganului Sandy: Aproximativ 375.000 de oameni au fost evacuati

Primarul din New York, Michael Bloomberg, a cerut duminica evacuarea a peste 375.000 de locuitori din zonele inundabile ale orasului in asteptarea sosirii uraganului Sandy.

„Este o furtuna grava si periculoasa”, a declarat Bloomberg, in cadrul unei conferinte de presa.

Autoritatile au anuntat ca sute de zboruri au fost anulate duminica pe aeroporturile din New York si din alte orase de pe coasta de est, in asteptarea uraganului Sandy. Air France a anulat toate zborurile prevazute pentru luni catre New York si Washington, in timp ce companiile americane au anulat sute de zboruri interne. Mai mult, se va inchide reteaua de transport public, inclusiv metroul, incepand cu ora 19.00 (luni, 01.00 ora Romaniei), scrie Mediafax.

Orasul New York a inchis, duminica dupa-amiaza, si parcurile, zonele de joaca si plajele. De asemenea, luni vor fi inchise si scolile.

Uraganul Sandy, format in Atlantic, este de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, de cinci nivele, si sufla pe o intindere foarte mare, de cel putin 800 de kilometri, potrivit Centrului national pentru uragane, cu sediul la Miami.

Efectele acestuia s-au facut simtite duminica de-a lungul coastei, mai ales in North Carolina si Maryland, unde mai multe zone au fost inundate din cauza cresterii nivelului apelor.

Duminica, epicentrul furtunii era inca in largul Oceanului Atlantic, la aproximativ 200 de mile de tarm si 400 de mile sud-vest de New York, insa modelele computerizate indicau faptul ca urmeaza sa se indrepte spre vest, iar impactul se anticipeaza sa fie in regiunea New Jersey.

Uraganul este o combinatie de furtuna tropicala gigantica si front de aer rece din nord, amplificata si de maree, deoarece este luna plina, de unde si denumirea de „Frankestorm”. La impactul cu tarmul se anticipeaza ploi torentiale, ninsori si vant puternic.

„Daca vantul bate in directia noastra, va aduce o cantitate uriasa de apa si va cauza pagube semnificative”, a spus primarul Michael Bloomberg.

Aproximativ 375.000 de persoane care locuiesc in zonele desemnate ca zone de pericol au fost indemnate de primar sa paraseasca locuintele si sa caute refugiu la prieteni si in cele 72 de centre de adapost care vor fi deschise.

„Evacuarea este obligatorie. Daca nu evacuati zona, nu sunteti doar voi in pericol, ci si serviciile noastre”, a adaugat Michael Bloomberg.

Pentru a face o comparatie intre Sandy si uraganul Irene, care a afectat orasul New York in 2011, Bloomberg a spus: „Irene a fost mai mult cu precipitatii si vant, acum preocuparea majora este cu privire la cresterea nivelului apelor oceanului in zonele de tarm, alaturi de ploaie si vant”.

Social

Arhiva stiri