Permisul auto va fi obligatoriu pentru scutere si mopede

Permisul-obligatoriu-pentru-mopode-scuterA fost adoptata ordonanta care prevede obligativitatea permisului de conducere pentru scutere si mopede de catre Camera Deputatilor. Acesta va fi totusi necesar doar daca cel care conduce nu are deja un permis de conducere valabil pentru alte categorii de vehicule.

Cererea a initiata de Politia Rutiera privind caracterul obligatoriu al permisului de conducere pentru scutere si mopede a trecut de Camera Deputatilor, care este for decizional. Proiectul a fost primit 185 voturi pentru si o abtinere.

Permisul de conducere pentru scutere si mopede va fi obligatoriu doar in cazul in care conducatorul auto nu detine deja un permis de conducere pentru alte categorii de vehicule. Momentan nu se cunoaste data la care va intra in vigoare noua masura legislativa, insa Politia Rutiera presupune ca a doua jumatate a lunii ianuarie ar aduce aceaasta schimbare.

Categoria speciala de permis de conducere pentru scutere si mopede este „AM”, vor fi organizate cursuri specializate. Initiativa a plecat de la Uniunii Europene, care a solicitat Romaniei aceasta modificare inca din 2006.

In prezent, mopedele si triciclurile cu motor pot fi conduse doar pe baza atestatelor eliberate de scolile de soferi. Triciclurile cu motor si mopedele de pana la 15 kW vor putea fi conduse numai dupa obtinerea permisului de conducere categoria AM.

Permisul de conducere va avea o valabilitate de cinci-zece ani. La reinnoire, soferii vor fi supusi unui control medical care sa ateste ca sunt apti din punct de vedere medical pentru conducerea unui autovehicul.

 

Sursa

Social

Arhiva stiri