[Video] Transfagarasan. Istorie, traseu, obiective turistice

drumul-din-nori

 Transfagarasan sau Drumul din Nori

  • Istoria construirii Transfagarasanului
  • Traseul pe Transfagarasan
  • Obiective turistice pe Transfagarasan

Transfagarasan sau DN7C estre drumul printre muntii Fagarasului si unul din cele mai spectaculoase din Romania. Incepe din localitatea Bascov, judetul Arges si se termina la intersectia cu drumul DN1 dintre Sibiu si Brasov, aproape de localitatea Cartisoara, judetul Sibiu.

Drumul printre munti are o lungime de 152 de kilometri si face legatura intre cele doua provincii istorile ale Romaniei, Muntenia si Transilvania.
Drumul din Nori cum mai este denumit Transfagarasanul, construit printre (si pe alocuri peste) Muntii Fagaras, care alcatuiesc cel mai inalt lant muntos din tara noastra, este un drum asfaltat la inaltime care in apropierea tunelului de langa Balea Lac ajunge la altitudinea de 2042 de metri. Transfagarasanul este al doilea cel mai inalt drum din Romania dupa Transalpina sau DN67C din Muntii Parang.

 

Istoria construirii Transfagarasanului

 

transfagarasan-DN7C

 

Cei mai multi stiu despre construirea Drumului din Nori prin Muntii Fagarasului din Carpatii Meridionali ca ar fi fost ideea lui Nicolae Ceausescu ca sa se poata compara cu Regele Carol, in a carui domnie s-a construit Transalpina.

Datele istorice arata ca existau schite si planuri realizate inainte de 1960, cu detaliile unui drum ce strabatea Muntii Fagarasului. Proiectul a fost abandonat din cauta cheltuielilor foarte mari.
In anul 1968 s-a pus problema unui drum strategic, iar atunci Nicolae Ceausescu a descoperit planurile initiale si a hotarat construirea unui drum cu o singura banda pentru un drum ce face legatura intre centrul si sudul Romaniei.
Lucrarile au inceput in Decembrie 1969, cu doua regimente de genisti, Regimentul 1 Ramnicul Valcea si Regimentul 52 Alba Iulia. Alaturi de acestia au fost si lucratori civili atrasi de salariul destul de mare pe vremea aceea, aproximativ 6000 de lei.
Proiectul s-a schimbat la doi ani de la inceput si trebuia sa devina un drum cu doua benzi in zona Muntilor Fagaras, unde s-ar fi construit o statiune a sporturilor de iarna cu peste 100 de kilometri de partii de schi, partii de bob, patinoare si hoteluri.
Proiectul s-a impotmolit din cauza lipsei de fonduri indreptate spre alte lucrari care erau la vremea aceea considerate de stricta necesitate.
Lucrarile, care inghitisera bani foarte multi, trebuiau finalizate in anul 1973, dar conditiile metorologice defavorabile si au prelungit inaugurarea cu un an de zile.
24 Septembrie 1974 a fost ziua inaugurarii Drumului din Nori la care a participat si Nicolae Ceausescu. Initial traseul trebuia sa-i poarte numele, dar Nicolae Ceausescu a refuzat asa ca s-a ajuns la denumirea de Transfagarasan. A urmat asfaltarea drumului care a durat inca 4 ani iar ruta pe care o putem parcurge in zile noastre a fost finalizata abia in anul 1980.
Constructia Drumului din Nori a fost platita cu viata atat a militarilor cat si a civililor. Datele oficiale vorbesc despre 40 de oameni morti in timpul constructiei, declaratiile neoficiale ale celor din popor sustin ca „doar la Barajul Vidraru si-au pierdut viata peste 400 de tineri„.
In memoria acestora, dar si in memoria tuturor celor care au lucrat la Transfagarasan s-au construit doua monumente: Poarta Genistilor la cota 1200 si Poarta Intalnirii la cota 1600.
Pe DN7C sunt construite 4 tuneluri, dar cel mai important este sapat in Muntele Paltinu cu o lungime de 884 de metri.

Traseul pe Transfagarasan

 

Primul segment al Drumului din Nori trece prin fata hidrocentralei Vidraru amplasata in subteranul masivului Cetatuia. Drumul continua in apropierea Cetatii Poenari, urcand pe serpentine si viaducte, trecand prin 3 tunele mai scurte si ajungand la Barajul Vidraru care are o lungime de 307 metri la baza de sus si leaga Muntii Pleasa si Vidraru. Dupa baraj, drumul continua de-a lungul lacului Vidraru pana la inceputul acestuia. Din nou urcam serpentine dupa serpentine, trecand pe la Cascada Capra, pana la partea sudica a tunelului de la Capra la Balea Lac, unde cel mai lung tunel din Romania strabate inima Muntilor Fagaras. Tunelul Balea face legatura intre partea de Sud si partea de Nord a Drumului National Transfagarasan.
In partea Nordica, drumul trece prin Rezervatia Naturala Golful Alpin si Lacul Glaciar Balea, urmand o coborare abrupta in serpentine, descris de Jeremy Clarkson in celebra emisiune Top Gear, „Cel mai frumos drum pe care l-am vazut vreodata!” („That’s the most amazing road i ever seen!„) si „Cel mai bun drum din lume” („This is the best road in the world!„).

_

 

Drumul trece destul de aproape de Cascada Balea, cea mai mare cascada in trepte din Romania, si se indreapta printre serpentine spre telecabina de jos Cascada Balea, de unde pe un drum de munte asfaltat dar inconjurati de verdele brazilor printre care in zilele de toamna isi face loc aramiul frunzelor cazatoare, natura umple de energie orice trecator, si-l poarta usor usor spre sfarsitul Transfagarasanului, la intersectia cu DN1 si E68 din apropierea Comunei Cartisoara.

Cel mai important lucru de stiut este ca de pe 1 noiembrie pana pe 30 iunie Transfagarasanul este inchis circulatiei rutiere. Se poate ajunge cu masina doar pana la Cabana Capra dinspre Sud, iar dinspre Nord doar pana la telecabina de jos Balea Cascada, cu ajuntorul careia putem ajunge la Balea Lac in perioada iernii.
Chiar si in sezonul cald drumul este periculos cu serpentine dese si numeroase viraje, iar limita de viteza impusa este de 40 de kilometri pe ora.

Obiective turistice pe Transfagarasan

 

Balea Lac si Cascada Balea

 

Mergand pe Drumul din Nori din Transilvania in Muntenia, poate cel mai renumit obiectiv turistic este fara indoiala Lacul Balea. Lacul glaciar din Muntii Fagaras se afla la inaltimea de 2040 de metri, are o lungime de 360 de metri si o adancime de aproape 12 metri. Lacul Balea si 180 de hectare in jurul sau in anul 1932 au fost declarate rezervatie stiintifica.

lac-balea-transfagarasan-drumul-in-nori

Pe timpul verii se poate ajunge cu automobilul, dar in sezonul rece poti ajunge la lacul glaciar doar cu telecabina de la cabana Balea Cascada.
Cascada Balea este situata in apropiere de Cota 2000 pe versantul sudic al Muntilor Fagaras, are peste 30 de metri inaltime, coboara in scari si iti incanta privirea.

balea-cascada-balea-lac

 

Manastirea Sfantul Ilie Paltinul

 

transfagarasan-piscu-negru

 

Manastirea Sfantul Ilie Paltinul este construita la altitudinea de 1200 de metri si mai este in zona cunoscuta sub denumirea de Manastirea Piscul Negru. Lucrarile Manastirii au durat 18 ani desfasurandu-se sub indrumarea si supravegherea Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Calinic.
Manastirea Sfantul Ilie Paltinul a fost sfintita in 27 Februarie 2011 iar in viitor se doreste executarea picturii din interiorul bisericii si terminarea lucrarilor incepute la noul corp de chilii destinate obstii monahale si preotilor, dar si pelerinilor care ajung in acest loc si doresc sa poposeasca aici.

Cetatea Poienari

_

 poienari-cetate-transfagarasan-vidraru-capra-vlad-tepes-timetv

 Cetarea Poienari este situata la intrarea pe Transfagarasan, pe un varf de munte, de unde se poate admira o parte din Drumul prin Nori, Barajul Vidraru, Statuia lui Prometeu cu fulgerul in mana si Manastirea Sfantul Ilie Paltinu.
Pentru a ajunge la cetatea lui Vlad Tepes este nevoie sa urcati 1489 de scari. Cetatea Poienari a fost contruita pe post de fortareata contra otomanilor, dar in prezent se afla in stadiul de ruina.

vidraru-timetv

Traditia populara spune ca zidirea cetatii s-a intamplat in timpul legendarului domn Negru Voda, careia ii sunt atribuite si cele doua semne din apropierea varfului de stanca „urme lasate parca de niste incaltari uriase„.
Unii cercetatori istorici vorbesc ca aici ar fi fost vestita Posada, dar altii demonstreaza ca este imposibil din cauza lipsei drumului accesibil si dusamaniei regelui Carol Robert d’Anjou cu sasii sibieni. Desi in Letopisetul Cantacuzinesc,  se spune ca cetatea a fost construita din porunca lui Vlad Tepes, se stie ca marele domnitor s-a ocupat de refacerea si completarea ei.
Se spune ca Cetatea Poienari l-a inspirat pe marele scriitor Jules Verne alaturi de legendele povestite de o romanca si a scris Castelul din Carpati, o poveste incredibila despre misterioasa cetate a lui Vlad Tepes.

cetatea-poianari-transfagarasan-timetv-drumul-din-nori

Cabana Capra

 

 cabana-capra-snowboard-iarna-fresh-meat

Cabana Capra sau cabana de vanatoare a lui Nicolae Ceausescu, unde se caza ca in zori sa mearga la vanatoare de capre negre. Este situata la altitudinea de 1585 de metri. Pe timp de iarna accesul la Cabana Capra este foarte greu, iar mai sus de cabana drumul fiind aproape imposibil.
De la Cabana Capra sunt accesibile cele mai inalte doua varfuri din masivul muntos Fagaras dar si de pe intregul cuprins al tarii: Varful Moldoveanu (2544 m) si Varful Negoiu (2535 m). Cateva din cele mai cunoscute trasee montane practicate de cei mai multi turisti sunt: Lacul Capra, Lacul Balea, Fereastra Zmeilor.

Barajul Vidraru

_

Cum nicio mare constructie nu poate fi dusa la bun sfarsit fara mari sacrificii, imensul Baraj Vidraru nu a facut exceptie. Oficial 80 de persoane decedate, intre anii 1961 si 1966, anii de constructie ai barajului, dar oamenii din popor care au trait in acea perioada povestesc „de cel putin 400 de tineri care si-au pierdut viata acolo„.

vidraru-lac-de-acumulare-constructie-400-de-morti
Lacul de acumulare Vidraru, are o lungime de peste 10 kilometri, o latime in zona maxima de 2.3 kilometri si in cel mai adanc punct masoara peste 150 de metri.
Centrala electrica este amplasata in subteran in Masivul Cetatuia, la 104 metri adancime.

lacul-de-acumulare-vidraru

Barajul Vidraru la inaugurare din punct de vedere al marimii era al V-lea din Europa si al IX-lea din lume. Este un baraj cu dubla curbura, cu peste 160 de metri inaltime, si lungimea de coronament de 307 metri.
Noaptea drumul este luminat astfel incat se poate vedea din avion.
Pe Muntele Pleasa din apropiere se afla Statuia lui Prometeu cu fulgerul in mana, ca simbol al electricitatii, realizata de sculptorul Constantin Popovici.

transfagarasan-statuia-lui-promoteu-fulgerul-in-mana

La cateva sute de metri de Baraj se afla Casa Argeseana si debarcaderul unde se organizeaza curse de agrement cu vaporasul, iar pentru pasionatii de sport extrem, sus de pe baraj s-a amenajt cea mai inalta pista de lansare pentru bungee jumping.
Barajul Vidraru atrage multi turisti chiar si straini care raman uimiti de acest monument al tehnicii ingineresti.

lacul-de-acumulare-vidraru-transfagarasan

Manastirea Curtea de Arges

 

La aproximativ 35 de kilometri de Transfagarasan se afla cel mai important obiectiv Manastirea Curtea de Arges. Cel mai vizitat loc de pelerinaj si de rugaciune din Arges, avand hramul „Adormirea Maicii Domnului” este celebra Manastirea Curtea de Arges, situata la capatul unui bulevard cu tei batrani si ctitorita de domnitorul Neagoe Basarab intre 1512-1517.

transfagarasan-drumul-din-nori

Manastirea este parte a celei mai cunoscute legende romanesti „Legenda Mesterului Manole” dar si a altei legende locale, „Legenda Sfintei Filofteea„.

Mai este cunoscuta si ca Biserica Episcopala, deoarece intre anii 1739 – 1748, aici a fost scaunul episcopal. Manastirea Curtea de Arges, are o lungime de 18 metri, o latime de 10 metri si inaltimea de 25 de metri.

biserica-episcopala-transfagarasan_

In interiorul Manastirii se gasesc moastele Sfintei Folofteea, parti din moastele Sfintilor Serghie, Vach si a Mucenitei Tatiana si Evanghelia Invierii din Sambata Mare scrisa cu litere de aur de Regina Elisabeta.
Tot in interiorul Manastirii Curtea de Arges se odihnesc Regii Ferdinard si Carol I, si Reginele Elisabeta si Maria.

manastirea-mesterul-manole-sfanta-filofteea-legenda

_

Drumul din Nori, desi are o istorie interesanta, un traseu iesit din comun si obiective turistice care merita vizitate, in primul rand Transfagarasanul iti ofera senzatia de libertate, de a fi deasupra lumii, de a iesi si a te elibera de presiunea oraselor si locuitorilor lor, te face sa te pierzi in frumusetea peisajului si chiar sa crezi ca ai ajuns in alta lume.

transfagarasanul-timetv

Transfagarasan este unul din cele mai frumoase drumuri montane la inaltime din intreaga lume.

 

Social

Arhiva stiri