Un nou guvern, o noua taxa auto, sub o noua forma

Taxa-imatriculare-taxa-de-mediu

Taxa-imatriculare-taxa-de-mediu

Incepand cu anul viitor, soferii din Romania se aleg cu o noua taxa auto pe cap. Mai pe romaneste, actuala taxa de prima inmatriculare va fi inlocuita cu o taxa de mediu care nu va depasi pretul autoturismului, a declarat premierul Victor Ponta. In calcul vor fi luate si cerintele Comisiei Europene, precizeaza Ponta, prezent la deschiderea Salonului Auto Bucuresti si Accesorii (SAB&A).

Taxa auto a fost introdusa de Guvern în 2008, fiind reprezentata de o formula de calcul realizata in baza capacitatii cilindrice, a emisiilor de dioxid de carbon si a vechimii autoturismului.

Ulterior, Guvernul a fost nevoit sa modifice legislatia, OUG 50/2008 fiind declarata ilegala si discriminatorie de catre Comisia Europeana. Conform noii Legi nr. 9/2012, intrata in vigoare in ianuarie anul curent, taxa de poluare se va plati o singura data, atat pentru masinile noi, cat si pentru cele second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent de tara in care a fost produs autovehiculul.

In cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noii formule de calcul, persoanele afectate pot cere restituirea banilor reprezentand diferenta.

In prezent, taxa auto pentru masinile inmatriculate inainte de ianuarie 2007 este suspendata.

Sursa

Social

Arhiva stiri