[Video] Premiile Festivalului Internaţional de Film „Comedy Cluj”

 

festivalul-international-de-film-trofeul-comedy-cluj-chinese-take-away-

Lungmetrajul „Chinese Take-Away/O poveste chinezească„, realizat în anul 2011, de regizorul argentinian Sebastian Borensztein, este câştigătorul Trofeului Festivalului Internaţional de Film „Comedy Cluj„. Distincţia fiind conferită la Gala de decernare a premiilor festivalului, care s-a desfăşurat, sâmbătă seara, la Cinematograful „Florin Piersic„.

Chinese Take-Away” este o comedie dulce-amară despre relaţiile interumane şi absurd. Un chinez şi un spaniol, care nu vorbesc altă limbă decât a lor, trebuie să comunice între ei, fără cuvinte. Regizorul Sebastian Borensztein este fiul renumitului actor comic Tato Bores. 

Premiul pentru Cel mai bun regizor a revenit cineastei americane Tanya Wexler, pentru filmul „Isterie/Hysteria” (2011), o comedie romantică inspirată din fapte reale, ce prezintă povestea lui Mortimer Granville, inventatorul primului vibrator, folosit iniţial în scopuri medicale.

Festivalul-international-de-film-comedy-cluj-2012

Tanya Wexler a primit premiul pentru „Cel mai bun regizor

Filmul „Ucigându-l pe Bono/Killing Bono” (2011, Marea Britanie, Irlanda), în regia lui Nick Hamm, pe un scenariu scris de Dick Clement, Ian La Frenais şi Simon Maxwell, a obţinut Premiul pentru Cel mai bun scenariu. Creaţia cinematografică semnată de Nick Hamm este o comedie de situaţie, o călătorie cu gânduri negre şi obstacole la fiecare pas, un film cu rock and roll, mafioţi şi dragoste pe fugă.

Actriţa Ke Shi, interpreta rolului principal din filmul „OZN în ochii ei/UFO in Her Eyes” (2011, Germania, China), în regia lui Xiaolu Guo, a obţinut Premiul pentru Cea mai bună actriţă.

festivalul-international-de-film

Ken Shi a primit premiul pentru „Cea mai buna actrita

Premiul publicului a fost acordat filmului „Tom Sawyer”, realizat în 2012, de regizorul german Hermine Huntgeburth. „Tom Sawyer” a fost turnat parţial în România. Actorul german Louis Hofmann joacă rolul lui Tom Sawyer, iar Leon Seidel este Huckleberry Finn. Ecranizarea cărţii „Aventurile lui Tom Sawyer” de Mark Twain a rulat cu succes de public în Germania, Franţa şi Rusia şi, desigur, la „Comedy Cluj”.

Actorului şi regizorului Horaţiu Mălăele i-a fost decernat Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră. Mălăele a debutat ca actor de film în 1974, în lungmetrajul „Muntele ascuns”, regizat de Andrei Cătălin Băleanu. Au urmat apoi rolurile din „Secretul lui Bachus” (1974, regia Geo Saizescu), „Divorţ din dragoste” (1991, regia Andrei Blaier), „Această lehamite” (1994, regia Mircea Daneliuc), „Amen” (2001, regia Costa Gavras) „Poker” (2010, regia Sergiu Nicolaescu). Ca regizor de film a obţinut distincţii naţionale şi internaţionale cu filmul „Nunta mută„, realizat în 2008.

Lungmetrajele care au concurat la ediţia din acest an pentru premiile festivalului au fost „Baikonur”, regia Veit Helmer (Germania), „Ucigându-l pe Bono/Killing Bono”, regia Nick Hamm (Irlanda), „Isterie/Hysteria”, regia Tanya Vexler (Marea Britanie, Franţa), „Chinese Take-Away/Un cuento chino”, regia Sebastian Borensztein (Argentina), „Pista/The runway”, regia Ian Power (Irlanda, Luxemburg), „Stare de şoc/Stnaje soka”, regia Andrej Kosak (Slovenia), „OZN în ochii ei/UFO in her eyes”, regia Xiaolu Guo (China, Germania), „Călătoria/The trip”, regia Michel Winterbottom (Marea Britanie), şi „Montevideo, puterea unui vis/Montevideo, bog te video”, regia Dragan Bjelogrlic (Serbia).

festivalul-internațional-de-film-comedy-cluj-timetv

Declan Cassidysm a castigat premiul pentru „Cea mai buna regie de film”

Din juriul secţiunii „Competiţie lungmetraj” au făcut parte Thom Palmen – director „Umea Film Festival” din Suedia, Laurenţiu Damian – regizor şi scenarist, profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, Sebastian Stern – regizor german, câştigător al Premiului pentru Cea mai bună regie la „Comedy Cluj” 2011, pentru filmul „Bondarul/Die Hummel„, Declan Cassidy – regizor şi scenarist irlandez, membru fondator al „Irish Film and Television Academy”, şi Vivek Singhania – producător indian, care a condus numeroase proiecte cinematografice pentru Bollywood.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj a fost conferit filmului „Până când moartea ne va despărţi” (Argentina), în regia lui Carolina Carrilo.

După festivitatea de decernare a premiilor, renumitul Serge Bromberg, fost director artistic al Festivalului de filme de animaţie de la Annecy (Franţa), a susţinut spectacolul intitulat „Retour de flammes„, în care a prezentat, acompaniat la pian, selecţii speciale din catalogul filmelor restaurate de specialiştii companiei sale Lobster Films. Serge Bromberg are o contribuţie remarcabilă în restaurarea a sute de filme, între care primul film sonor din istoria cinematografiei, „Cântăreţul de jazz„, toate filmele lui Jean Vigo, şase filme de Kurosawa şi, recent, „Călătoria în lună” al lui George Melies.

Filmele distinse cu premii rulează duminică, în ultima zi a festivalului, la Cinematografele „Florin Piersic” şi „Victoria”, la Casa TIFF, Casa Tranzit şi la Klausenburg Cafe.

Ediţia din acest an a festivalului, care s-a desfăşurat între 12 şi 21 octombrie, a prezentat publicului peste 130 de filme, în secţiunile Competiţia de lungmetraje, Competiţia de scurtmetraje, Focus Israel, Focus Ungaria, Fantesy/Horror, Panorama, Scurtmetraje şi Spoturi publicitare. O noutate a ediţiei 2012 a fost secţiunea Teatru. La festival au participat peste 100 de invitaţi – producători, cineaşti, scenarişti, actori şi critici de film. Un eveniment deosebit a fost „Noaptea spoturilor publicitare„, publicul fiind invitat să vizioneze o selecţie făcută special pentru festival, cu tema „Filmul în publicitate„.

Sursa: AgerPres

Social

Arhiva stiri