Consumul abuziv de alcool poate micsora creierul

consum-excesiv-creierul-micsorat-revine

Atentie la consumul excesiv de alcool!

Mai mult alcool, mai putin creier

Consumul abuziv de alcool poate duce la micsorarea creierului, insa acesta incepe sa-si revina la dimensiunile normale, incepand cu incetarea abuzului de alcool, conform ultimului studiu realizat in Germania.

Timpul necesar pentru revenirea creierului la dimensiunile apropiate de cele normale de la stoparea completa a consumului de alcool este de aproximativ 14 zile. In tot acest timp de repaus de la consumul excesiv de alcool, creierul uman inlocuieste o parte din volumul pierdut, conform coordonatorului acestui studiu, profesorul de fizica madicala la Institutul Central pentru Sanatate Mentala din Germania, Gabriele Ende.

Printre primele zone care isi revin dupa renuntarea la alcool, este cerebelul, regiune a creierului rezervata miscarii.

_

excesiv-creier-mic-cerebel

Refacerea creierului la dimensiuni apropiate de cele normale in 14 zile!

Am descoperit indicii care sustin ipoteza unei refaceri relativ rapide a creierului dupa renuntarea la consumul de alcool, dupa doar 14 zile de abstinentaa precizat Gabriele Ende intr-un comunicat asupra acestui studiu.
Desi fenomenul de micsorare a creierului la alcoolici a fost descris si in alte studii, aceasta este prima cercetare care se concentreaza asupra efectelor pe care le are renuntarea la alcool asupra creierului„, a mai adaugat profesoara de fizica medicala.

 

creier-excesiv

_

Problemele de memorie, dificultatile de concentrare si comportament impulsiv sunt asociate cu pierderile de tesut. Pentru a afla daca aceste pierderi sunt reversibile, Gabriele Ende si echipa sa au apelat la rezonanta magnetica si au scanat creierele a 49 de alcoolici dintr-un centru de dezintoxicare.
Scanarile au fost facute in primele 24 de ore de abstinenta alcoolica (prima scanare) si dupa doua saptamani cea de-a doua scanare. La final imaginile au fost comparate cu imaginile similare a 55 de persoane non-alcoolice.

_

creier

_

Exista intervale de timp diferite in functie de regiunile creierului.
Cerebelul, drept exemplu, in aproape doua saptamani si-a revenit la dimensiunea normala.
Regiunile creierului ce au drept efect procesele cognitive mai complexe isi revin ceva mai incet.

Social

Arhiva stiri