Mircea Cărtărescu invitat la Festivalul Internaţional de Poezie

mircea-carturescu-invitat-la-stockholm-la-festivalul

Scriitorul Mircea Cărtărescu a fost invitat să participe în calitate de oaspete de onoare la cea de a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie de la Stockholm, informează Eva Leonte, director adjunct al Institutului Cultural Român (ICR) Stockholm, într-un comunicat transmis AgerPres.

Mircea Cărtărescu este cunoscut publicului suedez atât ca poet, cât şi ca prozator, fiind prezent în traducere suedeză cu şase volume personale – patru dintre acestea editate exclusiv cu finanţare suedeză – precum şi cu selecţii în diverse antologii.

Cărţile scriitorului român se regăsesc de altfel în colecţia principalelor biblioteci din Suedia: astfel, Biblioteca Naţională (Regală) a Suediei, Biblioteca Nobel a Academiei Suedeze şi Biblioteca Municipală a oraşului Stockholm oferă cititorilor lor peste 50 de titluri ale autorului român în limbile suedeză, franceză, germană şi norvegiană, precum şi versiunile originale în limba română.

mircea-carturescu
Mircea Cărtărescu a fost introdus în limba suedeză ca poet, în 1997, prin intermediul unei selecţii de versuri publicate în antologia „Corespondenţe lirice: poezie contemporană română şi suedeză„, volum redactat şi tradus de Dan Shafran şi editat de Fundaţia Culturală Română.

Ulterior, noi selecţii din poezia lui Cărtărescu au apărut în antologiile „Noi corespondenţe lirice” (Editura Fundaţiei Culturale Române, 2002) şi „Om jag inte fĺr tala med nĺgon nu” (editura Tranan, 2011), precum şi în revista literară Lyrikvannen (2008). Tot în 2008 a apărut la editura Ellerstroms antologia de autor „En lycklig dag i mitt liv” („O zi fericită din viaţa mea”), în traducerea lui Dan Shafran şi Lars-Inge Nilsson.

Cel mai prestigios dintre manifestările de gen din Suedia, Festivalul Internaţional de Poezie de la Stockholm, a fost fondat în 1997 şi este organizat de revista literară 10-tal.

Ediţia din acest an se desfăşoară între 16-18 octombrie, sub titulatura „Aurora boreală

Institutul Cultural Român de la Stockholm a fost partener al festivalului în 2011.

Sursa: AgerPres

Social

Arhiva stiri