Un chinez a primit Premiul Nobel pentru Literatura

mo-yan-premiul-nobel-literatura-2012-scriitor-chinez

Scriitorul chinez aproape necunoscut in Europa, Mo Yan,
a primit Premiul Nobel pentru Literatura

Premiul Nobel pentru Literatură 2012 i-a fost acordat scriitorului chinez Mo Yan

Mo Yan, ‘cu un realism halucinant, amestecă mit, istorie şi actualitate’, a spus Academia suedeza. 

Scriitorul chinez Mo Yan s-a declarat „fericit” pentru faptul că lui i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură 2012 şi a promis că „va continua să investească” în scrierile sale, într-o primă reacţie după anunţul Academiei suedeze.

„Am fost foarte fericit când am aflat că mi-a fost decernat acest premiu”, a declarat scriitorul chinez în vârstă de 57 ani.

„Mă voi concentra asupra creării de noi romane. Doresc să continuu să investesc în acest domeniu pentru a mulţumi întreaga lume”, a continuat Mo Yan.

Contactat în satul său natal Gaomi, în provincia Shandong, romancierul, pe numele său adevărat Guan Moye, şi-a exprimat încrederea că nu este un caz singular în China.

mo-yan-premiul-nobel-literatura-2012-scriitor-chinez

 Această ţară „dispune de numeroşi scriitori foarte talentaţi, iar produsul artei lor briliante merită să fie cunoscut la nivelul întregii lumi”, a declarat cu modestie Mo Yang.

Mo Yan /”nu vorbi„, în traducere din limba chienză n.r./ s-a născut într-o familie de ţărani din Gaomi şi numele său a devenit cunoscut la sfârşitul anilor ’80. El a publicat mai multe romane, între care Red Sorghum, care a şi fost ecranizat, notează Xinhua.

Evenimentul a fost salutat la nivelul întregii ţări şi nu numai, atât în mediile cultural-artistice, cât şi în rândul internauţilor chinezi. În această săptămână, a crescut semnificativ numărul romanelor lui Mo Yang vândute online. 

Atribuirea înaltei distincţii unui scriitor din China este „un fericit eveniment pentru literatura chineză„, a apreciat He Jianming, vicepreşedinte al Asociaţiei scriitorilor chinezi.

mo-yan-premiul-nobel-literatura-2012-scriitor-chinez

La rândul său, Ziarul Poporului, organ oficial al Partidului Comunist Chinez, a transmis „felicitări” lui Mo Yan, primul scriitor chinez care obţine Premiul Nobel pentru Literatură.”Chinezii aşteaptă de mulţi ani să primească un Premiu Nobel, în special unul pentru literatură”,a declarat la Beijing Sylvie Gentil, traducătoare, unul din primii traducători ai scriitorului chinez.

Chinezii aşteptau de mult acest lucru: decernarea Premiului Nobel pentru Literatură 2000 lui Gao Xingjian, un scriitor de origine chineză care s-a stabilit în Franţa primind cetăţenie franceză, a reprezentat o serioasă ofensă pentru China, conform aceleiaşi surse.

Contactat de AFP, Vincent Hein, scriitor francez cu domiciliul în China, s-a declarat „bucuros” şi a subliniat că romanele lui Mo Yan sunt cele care l-au convins să vină în China.”Mă voi cufunda în cărţile dumneavoastră. Este o mândrie pentru oamenii din Shandong”, scrie pe blogul său unul din internauţii chinezi.

AFP reaminteşte că Premiul Nobel pentru Pace 2010 a fost desemnat disidentului chinez Liu Xiabao, care în 2009 a fost condamnat la 11 ani închisoare pentru „subversiune” în calitate de cosemnatar al „Cartei 08„, care militează pentru democratizarea ţării.

Sursa: AgerPres

Mai multe subiecte despre decernarea premiilor nobel, doar pe timetv.ro:

Doi americani primesc Premiul Nobel pentru Chimie

Premiul Nobel pentru fizica, atribuit unui francez si unui american

Un japonez și un britanic au luat Premiul Nobel pentru Medicină

Social

Arhiva stiri