Turcia a deturnat un avion sirian ce tranporta armament

deturneze-deturnat-deturnare-avion-sirian-arme

Pasagerii rusi pusi in pericol de autoritatile turcesti.

 

Moscova acuza Turcia ca pune in pericol vietilor pasagerilor rusi, folosind fortele militare aeriene cand a deturnat avionul sirian si fortandu-l sa aterizeze la Ankara.

Avionul firmei Syrian Air, plecat din Moscova, a fost interceptat si fortat sa aterizeze la Ankara, dupa care i-a fost cercetata marfa si confiscate anumite cutii, fiind suspectat ca ar transporta arme.
Oficialii Rusiei si Siriei au negat informatiile, iar acum, dupa deturnare, Damascul acuza Turcia de piraterie si violarea legilor internationale.
Acest incident a facut ca tensiunea dintre Turcia si Siria sa creasca si mai mult.
Dupa ce tiruri de obuze dinspre Siria au ucis 5 civili rusi saptamana trecuta, drept raspuns Turcia a indreptat armele spre Siria, pentru prima oara de la preluarea puterii de Presedintele Bashar Al-Assad, de anul trecut.
In acelasi timp, agentia de presa siriana a raportat

„Un atac asupra unui autobuz aproape de granita cu Lebanon. Se spune ca 8 pasageri au murit si 8 au fost raniti, in atacul terorist asupra autobuzului”.

Chiar inainte ca avionul sa fie deturnat si fortat sa aterizeze la Ankara, Presedintele Rusiei Vladimir Putin a anuntat o vizita in Turcia, planificata saptamana viitoare.

Aceasta vizita a fost amanata pana pe daata de 4 Decembrie, au declarat oficialii turci, dupa incident.

deturneze-deturnare-pirateria-aerului-turcia-siria

Pirateria aerului

Avionul Airbus A320 cu 30 de pasageri la board a fost interceptat miercuri seara de 2 avioane de lupta turcesti si escortat pana la Aeroportul Esenboga din Ankara.
Ministrul de Esterne al Turciei, Ahmet Davutoglu a declarat Agentiei de Presa Anatolia, ca „marfuri ilegale” si „obiectionabile” care ar fi trebuit raportate, au fost gasite in timpul examinarii avionului si au fost confiscate.
Nu s-a specificat daca au fost gasite arme, dar informatiile neconfirmate din presa turceasca spun ca printre obiectele confiscate existau si cutii cu echipament de comunicare militar.
Purtatorul de Cuvant al Ministrul de Externe al Rusiei a declarat ca oficialii turci au gresit cand nu au informat Moscova, ca in avion erau si cetateni rusi.

„Ne exprimam ingrijorarea ca aceasta situatie de urgenta a pus viata pasagerilor in pericol, printre care sunt si 17 cetateni rusi si inca insistam sa primim o explicatie asupra motivului pentru care autoritatile turcesti au procedat astfel.”, a mai declarat acesta.

Dupa mai multe ore petrecute pe aeroport, avionului i s-a dat voie sa decoleze.
Ministrul de Externe al Turciei a declarat presei ca nu au existat motive pentru ingrijorarea Moscovei in legatura cu pasagerii avionului.

deturneze-deturnare-pirateria-aerului-turcia-siria

Confiscare cu catuse

 

Ministrul de Transport al Siriei, Mahmoud Saeed acuza Turcia ca foloseste pirateria aeriana si ca incalca intelegerile aviatice civile.
Seful Syrian Air, Gaida Abdul Latif, declara ca

„Avioanele militare turcesti, au fortat avionul de pasageri sa aterizeze, fara sa-i dea un avertisment pilotului. Avioanele erau asa de apropiate, incat s-ar fi putut oricand produce un accident.” .

Inginerul de zbor al avionului de pasageri, Haitham Kasser, a declarat ca a fost martor la examinarea marfurilor, neobiectand decat in momentul in care au dorit o ia fara sa-i dea o chitanta legata de ce se afla acolo, atunci:

„Ne-au incatusat, ne-au pus la pamant, dupa care ne-au dus afara din avion cu 2 vehicole.” a mai spus acesta.

Turcia ramane pe pozitii pentru a opri orice transport de arme aerian in Siria, declara Ahmet Davutoglu.

Avionul sirian fortat sa aterizeze la Ankara, de fortele armate aeriene turcesti, transporta munitii fabricate in Rusia. Iar armele erau destinate Ministerului Sirian de Aparare, a declarat Tayyip Erdoğan.
Oamenii politici sugereaza ca Statele Unite ar trebui sa intervina si sa creeze o zona de siguranta. Desi aproape implora interventia americana, oamenii din zona de lupta, nu doresc langa ei armata Statelor Unite.

Social

Arhiva stiri