Premiul Nobel pentru fizica, atribuit unui francez si unui american

Serge Haroche si David Wineland au luat premiul nobel pentru fizica

 

francezul-Serge-Haroche-americanul-David-Wineland-permiul-nobel-fizica-cuantica-2012

Premiul pentru fizica 2012 se imparte intre America si Franta

Premiul Nobel pentru fizica pe anul 2012 a fost atribuit cercetatorului francez Serge Haroche si omului de stiintă american David Wineland pentru activitatea lor in domeniul fizicii cuantice, a anuntat marti la Stockholm Comitetul Nobel.

„Laureatii premiului Nobel pentru Fizica 2012 au deschis portile spre o noua era de experimente in domeniul fizicii cuantice, demonstrand posibilitatea observarii directe a particulelor cuantice, fara a le distruge”,

conform comunicatului emis de Academia Regala de Stiinte din Suedia.

 

premiul-nobel-americanul-fizica-cuantica

Incepe era computerului super-rapid, computerul cuantic

Serge Haroche, 68 de ani, profesor la College de France si la Ecole Normale Superieure din Paris si David J. Wineland, 68 de ani, cercetator la National Institute of Standards and Technology (NIST) si profesor la University of Colorado Boulder, Colorado, au descoperit si dezvoltat, in mod independent, metode de masurare si manipulare a particulelor individuale, pastrandu-le in acelasi timp natura cuantic-mecanica, in moduri despre care se credea ca sunt imposibil de realizat.

In cazul particulelor singulare de lumina sau materie, legile fizicii clasice, newtoniene, inceteaza sa se mai aplice, lasand locul fizicii cuantice. Insa izolarea unei singure particule din mediul sau este o sarcina foarte dificila, iar aceste particule isi pierd misterioasele proprietati cuantice, imediat ce intra in contact cu mediul extern. Din acest motiv, numeroase fenomene aparent bizare, prevazute in mod teoretic de fizica cuantica nu au putut fi observate direct, situatie care constituie o problema extrem de grava pentru domeniul general al fizicii, o stiintă eminamente experimentala, bazata pe observatii.

premiul-nobel-fizica-cuantica-2012-francez-american-fizica-cuantica-

Metode de masurare si manipulare a particulelor individuale

Prin metodele de laborator ingenioase descoperite de Haroche si de Wineland, alaturi de echipele lor de cercetare, s-a reusit masurarea si controlul unor stari cuantice foarte fragile, despre care se credea ca sunt inaccesibile observarii directe. Noile metode permit examinarea, controlul si numararea particulelor.

Metodele celor doi savanti au multe lucruri in comun. David Wineland captureaza atomi incarcati electric (ioni), controlandu-i si masurandu-i cu ajutorul luminii (a fotonilor). Serge Haroche foloseste o abordare diametral opusa: el controleaza si masoară fotonii capturati cu ajutorul atomilor.

Ambii laureati lucreaza in domeniul opticii cuantice, studiind interactiunile fundamentale dintre lumina si materie, un domeniu care a cunoscut un progres considerabil incepand de la jumatatea anilor ’80. Metodele lor revolutionare in acest domeniu au permis parcurgerea primilor pasi spre constructia unui nou tip de computer ultra-rapid, asa-numitul computer cuantic.

  • Este foarte probabil ca dezvoltarea unui calculator cuantic sa aiba un impact urias asupra vietii noastre de zi cu zi si sa o modifice radical, la fel cum s-a intamplat dupa aparitia calculatorului clasic, inventat in cursul secolului trecut.
  • Activitatea de cercetare a celor doi a condus si la conceperea unor ceasuri extrem de precise, care ar putea deveni fundamente ale unui nou standard temporal, in viitor, fiind de peste o sută de ori mai exacte decât ceasurile pe bază de cesiu din prezent.
premiu-nobel-fizica-cercetator-francez-omul-de-stiinta-american

Serge Haroche imparte Premiul Nobel si 930.000 de euro cu americanul David J. Wineland

Serge Haroche s-a nascut in 1944 la Casablanca, Maroc. El a obtinut doctoratul in 1971 la Universitatea pariziana Pierre si Marie Curie. David J. Wineland s-a nascut in 1944 in Milwaukee, SUA, iar din 1970 este doctor in fizica la Harvard University. Cei doi îsi vor împărti in mod egal premiul in valoare de 930.000 de euro.

Premiul Nobel pentru Fizica pe anul 2011 a fost atribuit cercetatorilor Saul Perlmutter, Brian Schmidt si Adam Riess, pentru descoperirea faptului ca Universul este in expansiune accelerata, prin observarea supernovelor indepartate.

Americanul Saul Perlmutter de la Laboratorul National Lawrence Berkeley este si profesor la Universitatea California. El a primit premiul Nobel pentru studiul „The Supernova Cosmology Project„. Ceilalti doi laureati, australianul Brian P. Schmidt de la Universitatea Natională din Australia si americanul Adam G. Reiss de la Universitatea John Hopkins, au primit premiul pentru studiul supernovelor in cadrul proiectului „High-z Supernova Search„.

In anul 2010 doi cercetatori de origine rusa, Andre Geim si Kostantin Novoselov, au fost recompensati cu Premiul Nobel pentru Fizica pentru „lucrarile lor revolutionare asupra grafenei bidimensionale„, care este o forma a carbonului.

In acest an, in contextul crizei economice, Fundatia Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor, fixand-o la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), fata de 10 milioane de coroane cu incepere din 2001. Fiecare premiu consta intr-o medalie, o diploma personala si o recompensa financiara.

Premiul Nobel pentru Fizica este cel de-al doilea oferit in cadrul saptamanii Nobel si va fi urmat de premiile pentru, Chimie, Literatura, Pace si Economie. Primele premii Nobel pentru domeniile din stiinta, dar si cele pentru literatura si pace au fost oferite in 1901, in conformitate cu dorinta testamentara a inventatorului dinamitei, Alfred Nobel.

Sursa: AgerPres

 

Social

Arhiva stiri