Imagini inedite cu pământul văzut din spațiu după Staţia Spaţiala Internaţionala /VIDEO

Pământul  numară 193 de ţări, câte credeți ca aţi putea identifica pe o hartă dacă le-aţi privi din spaţiu? Aflați că aceeaşi problemă se confruntă şi astronauţii.

Pamantul-vazut-din-spatiu

Pamantul-vazut-din-spatiu

Justin Wilkinson, geolog şef la NASA, ilustrează în două clipuri video capturate de pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI) modul în care astronauţii observa planeta albastra.

Cand ajung pentru prima dată în spaţiu, astronauţii sunt dezorientaţi de felul în care se vede Terra.

„Este atât de diferit faţă de o hartă. Nu ai nici cea mai mică idee unde te afli, astfel că trebuie să descoperi asta cu paşi mici. Începi să înveţi reperele geografice pe măsură ce te roteşti în jurul planetei”, explică Wilkinson.

Geologul Wilkinson le trimite fregvent mesaje astronauţilor aflați in spatiu, cerându-le acestora să fotografieze diferite colțuri ale planetei. Deşi cei mai mulţi oameni cred că nu mai există surprize nedescoperite pe colțu nostru de rai numit pamânt, Wilkinson susține că oamenii de ştiinţă află lucruri noi în mod constant.

Astronauţii au descoperit numeroase „delte interioare” delte care se formează la o distanţă mare de coastă, aflând astfel că numărul acestor formaţiuni geografice este mult mai mare decât se credea până de curând.

Wilkinson speră ca, în viitor, aceste tehnici să permită explorarea planetei Marte. Până atunci, cercetătorul îşi doreşte ca clipurile video realizate pe Staţia Spaţială Internaţională să permită celor aflaţi la sol, pe Terra, să „vadă această planetă aşa cum este ea cu adevărat  o bilă vie, care pluteşte în spaţiu la o mare distanţă de oricare altă planetă. Poate aşa o să ne respectăm planeta mai mult şi vom fi mai grijulii cu ea”.

Mai jos vă prezentăm clipuri realizate de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale în care Wilkinson oferă câteva explicaţii referitoare la aspectele planetei noastre surprinse de astronauţii de la bord:

 

 

Sursa

Social

Arhiva stiri