[Video] Transalpina – partea a II-a – traseu si obiective turistice

Transalpina – peisajul iti taie respiratia

 

transalpina-poteca-dracului-drumul-regelui-regal-ranca

„Drumul printre nori”

JINA – DOBRA – LACUL TAU – LACUL OASA – OBARSIA LOTRULUI – RANCA – NOVACI

Transalpina, incepe din Jina, judetul Sibiu, de unde coboara pe o distanta de 7 km pana la Sugag. De aici porneste urcusul frumosului drum de pe crestele Carpatilor Meridionali. Dupa doar cativa kilometri se ajunge la impresionantul baraj Tau.

transalpina-poteca-dracului-drumul-regelui-regal-printre-nori

Barajul Tau – unde se intalnesc raurile Sebes si Bistrita

Barajul Tau este construit din beton armat in forma de dublu arc, cu o inaltime de aproximativ de 80 de metri, ridicat la confluenta raului Sebes cu raul Bistra. Partea superioara a barajului Tau este de 178 de metri. A fost dat in exploatare in anul 1984. Barajul permite acumularea unui volum de apa in lacul de acumulare de 21 milioane de metri cubi. La nivelul normal de acumulare, suprafata lacului este de aproximativ 81 de hectare.

Transalpina isi continua ascensiunea putin mai sus cu barajul Oasa. Fiind un lac de acumulare pe raul Sebes, la granita judetelor Sibiu si Alba, situat in muntii Sureanu.

transalpina-drumul-regal-regelui-poteca-dracului

Barajul si lacul de acumulare Oasa

Barajul si lacul de acumulare Oasa se afla situat la inaltimea de 1255m, are o suprafata de 441 de hectare si 136 milioane de metru cubi de apa, fiind cel mai mare lac de acumulare amenajat pe raul Sebes. Cu o inaltime de peste 90 de metri, latime la baza de 250 de metri, si o lungime de 300 de metri reprezinta principalul obiectiv pentru intreaga amenajare, fiind pus in functiune in anul 1979.
Transalpina continua traversand prin partea stanga Barajul Oasa mergand apoi pana la Obarsia Lotrului.

transalpina-drumul-regelui-regal-poteca-dracului-sibiu-alba-lac-de-acumulare

Barajul Oasa are 91 de metri inaltime si e situat la 1257 de metri altitudine

Dar tot de la barajul Oasa, in dreapta, se poate ajunge la Colonia de la Fetita, unde s-a construit o manastire. De acolo, urcand la Sureanu, se trece prin Luncile Prigoanei, un loc de trista amintire pentru localnici, deoarece aici erau pedepsiti cei ce vroiau sa plece in bejenie. Dupa Luncile Prigoanei, daca se continua spre Poarta Raiului si se urca mai sus se ajunge la Domeniu Schiabil Sureanu, o noua statiune alpina pentru iubitorii sporturilor de iarna (ski, snowboard).

transalpina-drumul-regal-regelui-poteca-dracului

Domeniul Schiabil Sureanu

Dar de la Luncile Prigoanei se poate ajunge la Cabana si iezerul Sureanu, magnific descris de Lucian Blaga, in Hronicul si cantecul varstelor.
Vechea cabana Oasa este acoperita acum de apele lacului de la barajul cu acelasi nume, ca de altfel si celebrul „Brad Stramb” al lui Mihail Sadoveanu de pe Valea Frumoasei (asa cum este denumit raul Sebes, popular), iar de aici se ajunge in localitatea Sadu si apoi in Talmaciu, dupa ce se parcurg 62 km de peisaj de neuitat.
De la Obarsia Lotrului, aflata intr-o vale cu o priveliste incredibila: se poate merge in stanga spre Brezoi ce se afla la circa 60 km, trecand pe langa Lacul Vidra si apoi prin statiunea Voineasa, sau in dreapta spre Petrila, care e cale de 28 de km.

transalpina-lacul-de-acumulare-vidra-poteca-dracului-drumul-regelui

Barajul Vidra este amplasat pe raul Lotru, in cheile Vidra

Pentru a continua insa Drumul Regelui, DN 67C trebuie mers inainte spre Novaci. De fapt, de abia acum incepe cea mai spectaculoasa parte a Drumului Regal, drumul prin zona alpina, adevarata Transalpina.

drumul-regelui-drumul-regal-pasul-urdele-2145-poteca-dracului

Transalpina serpuind spre Pasul Urdele la 2145 de metri

Serpentinele, parca se alearga una pe alta, insiruindu-se spectaculos si ducandu-ne in locuri tot mai inalte, tot mai frumoase, tot mai neasteptate: Stefanu, Carbunele, Muntinu, Urdele (Pasul Urdele 2145 de metri).
Dar dintr-o data muntele dispare, iar in fata se intinde platoul de pe Varful Papusa de unde se coboara in Statiunea Ranca.

In statiunea Ranca, in fiecare an in luna Septembrie, pe o portiunde de serpentine a DN67C intre Novaci si Ranca se desfasoara Campionatul National de Viteza in Coasta, etapa Ranca.

transalpina-drumul-regelui-drumul-regal-poteca-dracului-varful-papusa

La Ranca exista 2 partii de ski si snowboard si inca 4 in proiect

Statiunea Ranca, este un loc in care si iarna sporturile atrag in fiecare an din ce in ce mai multi turisti. Fiind situata la altitudine de 1600 de metri, pe versantul sudic al muntilor Parang, Ranca dispune in prezent de doua partii, nivel mediu si nivel incepatori, cea din urma avand si instalatie de noscturna. Exista un proiect pentru realizarea a patru noi partii de ski si snowboard si a unei instalatii de transport pe cablu spre Varful Papusa.

Din Ranca coboram frumos inspre Novaci si iesim de pe frumosul drum national ascuns printre nori, de cele mai multe ori, intitulat Drumul Regelui  Transalpina.

Si acum sa derulam prezentarea pe scurt, pe imagin video, filmate in 2012!

 

Mai multe detalii despre Transalpina, doar pe timetv.ro:
[Video] Transalpina – partea I-a – intre legenda si istorie
[Video] Transalpina – partea a III-a – constructie, intretinere si o calatorie de neuitat

 

Social

Arhiva stiri