[Video] Transalpina – partea I-a – intre legenda si istorie

 

Transalpina. Inceputurile se pierd in negura timpului

transalpina-drumul-regelui-drumul-regal-poteca-dracului-novaci-ranca-jina

Harta Transalpina

TRANSALPINA este drumul national (DN67c) ce face legatura intre Oltenia si Transilvania, situat la cea mai inalta altitudine, strabate judetele Gorj, Valcea, Sibiu si Alba, traversând Munții Parâng din Carpatii Meridionali de la sud la nord, atingand cel mai inalt punct la Pasul Urdele 2145m. Drumul Regelui cum mai este denumit, este un drum alpin inchis pe perioada iernii.

Despre inceputurile acestui drum nu exista nimic oficial, dar sunt mai multe variante. Unele persoane sustin ca a fost construit in timpul razboaielor daco-romane, avand ca argument si denumirea folosita pe hartile de istorie: „Coridorul IV Strategic Roman„.

transalpina-poteca-dracului-drumul-regal

Coridorul IV Strategic Roman” sau „Poteca Dracului

Se stie ca acest drum prin mijlocul Muntilor Carpatii Meridionali de la Nord la Sud, era folosit de catre pastorii de la Marginimea Sibiului, din timpuri stravechi, care isi duceau turmele in Oltenia, fiind doar o cararuie prapastioasa pentru cai, denumita sugestiv Poteca Dracului.

Dintr-o legenda locala intelegem ca la sfarsitul secolului al XVIII-lea si la inceputul secolului al XIX-lea, constructia acestui drum transalpin a fost infaptuita cu ajutorul fiecarei familii, din localitatile apropiate, in functie de posibilitatile fizice si financiare ale fiecareia.
In lucrarea sa „Istoria Olteniei supt Austriaci (1718-1739)„, Constantin C. Giurescu, marele istoric roman, scrie ca din 1731 Autoritatile Austriece propuneau construirea unui drum transcarpatic, pe vechiul drum de transhumanta, ce lega Transilvania de Tara Romaneasca.

poteca-dracului-drumul-regal-transalpina-neasfaltata-pietruita-consturita

Exista posibilitatea ca Transalpina sa fi fost construita si pietruita de germani,
in timpul Primului Razboi Mondial

Potrivit altor surse, soseaua a fost construita si pietruita de nemti, in timpul Primului Razboi Mondial din ratiuni militare, insa nu prea a fost folosit.
Transalpina a fost reconstruita in perioada interbelica, cand Regele Carol al II-lea avand invataminte din Primul Razboi Mondial, a dorit un drum strategic pentru artileria montana, trasa de cai, care sa poata fi parcurs de trupele ce se miscau intre Valahia si Transilvania. Primul Ministru din acea perioada, Gh. Tatarascu a parcurs drumul montan Novaci la Lotru, impreuna cu 20 de calareti, condusi de invatatorul Ion Giurgiulan. Dupa aceasta promenada, Primul Ministru a decis inceperea lucrarilor de constructie a drumului pe Platoul Novaciului. Lucrarile de reconstructie aprobate de rege au avut loc in perioada 1934 – 1938.
In primele zile ale anului 1938, Carol al II-lea, insotit de viitorul rege Mihai I, de primul-ministru Gheorghe Tatarescu si sotia sa Aretha. Se spune ca acestia au parcurs intregul traseu la bordul unei masini de teren, la volan aflandu-se chiar Regele Carol al doilea, si parcurgand traseul Novaci – Salistea in 8 ore. Din acel moment denumirea populara Poteca Dracului a fost inlocuita cu Drumul Regal sau Drumul Regelui.

In acele timpuri, Transalpina, era vazuta ca o realizare tehnica impresionanta, cu un puternic rol economic, strategic si militar, cu atat mai mult cu cat oamenilor le venea inca in minte perioada in care li se impusese Religia Catolica, iar unele familii au parcurs acest drum pentru a-si pastra traditia.

Din povestile localnicilor, peste 200 de oameni din Jina, aflata acum in judetul Sibiu, insotiti de preotul satului au luat „drumul bejaniei„, traversand muntii si stabilindu-se in localitatea Corbii de Piatra. In acest fel este de inteles cum locuitorii din Marginimea Sibiului (judetul Sibiu) si cei din Novaci, Vaideeni si Babeni (judetul Arges), au aceleasi costume natioanale, aceleasi traditii si aceeasi ocupatie, pastoritul. Ei sunt cunoscuti sub denumirea de ungureni.
Drumul a mai fost reabilitat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când nemtii aveau nevoie de această cale de acces din motive militare. De atunci a fost foarte puțin întreținut.


Imagini video filmate in 2008, cu starea drumului (partea a I-a)

Imagini video filmate in 2008, cu starea drumului (partea a II-a)


Alte subiecte despre Transalpina doar pe timetv.ro
[Video] Transalpina – partea a II-a – traseu si obiective turistice
[Video] Transalpina – partea a III-a – constructie, intretinere si o calatorie de neuitat

 

Social

Arhiva stiri