Ierni mai grele – incalzirea globala

Incalzirea globala din ce in ce mai accentuata.

Cercetatorii Serviciului Meteorologic National al Marii Britanii, Metoffice, incerca sa gaseasca o legatura intre variabilitatea activitatii solare si iernile mai severe din emisfera nordica, in special in nordul si in nord-vestul Europei dar si in America de Nord.

incalzirea-globala

incalzirea-globala

Cercetarile efectuate de specialistii de la Metoffice impreuna cu cei de la Universitatea din Oxford arata ca nivelul radiatiilor ultraviolete din straturile mai inalte ale atmosferei, din stratosfera adica, influenteaza distributia maselor de aer deasupra bazinul Atlantic, ceea ce determina o redistribuire a caldurii, adica in timp ce in Europa si in Statele Unite vremea e mai rece, in Canada si in tarile mediteraneene e mai cald.

Nivelul mai scazut al radiatiilor ultraviolete emise de Soare ar putea determina ierni mai aspre decat in mod obisnuit in mai multe regiuni din emisfera nordica, in timp ce o intensitate mai mare a radiatiilor UV ar determina ierni mai blande.

Asadar, in anii cu in care activitate solara determina o intensitate mai redusa a radiatiilor ultraviolete in straturile mai inalte ale atmosferei, deasupra zonelor tropicale, in general intre 18 si 50 km altitudine se formeaza mase de aer neobisnuit de reci.

furnale-poluare

furnale-poluare

Aceste conditii de vreme sunt echilibrate in apropierea suprafetei terestre prin intensificarea circulatiilor atmosferice descendente estice si nord-estice in zonele mai apropiate de Polul Nord, adica aerul mai rece coboara spre sol si in urma vanturilor predominant estice iernile sunt mai reci indeosebi in nordul Europei.

In caz contrar, adica in anii in care radiatia UV e mai intensa vanturile de vest sunt mai puternice in Europa si drept urmare aerul venit dinspre Oceanul Atlantic face ca iernile sa fie mai blande.

Social

Arhiva stiri