Cele zece iluzii ale omenirii. A zecea iluzie: Ignoranta exista

Ignoranta exista ca un efect al adancirii noastre din ce in ce mai mult in iluzii. Atunci cand noi am incetat sa mai cautam raspunsuri in interiorul nostru, am inceput sa primim adevaruri fracturate, camuflate sub forma de iluzii. In foarte scurt timp, filozofii si invatatorii au inceput sa dea din umeri.

“Nu stim”, spuneau ei, “si nu stim daca e posibil sa se stie”. Si astfel s-a nascut ideea de Ignoranta.

“Noi nu stim” s-a transformat in “ nu se presupune ca ar trebui sa stim”, ceea ce a devenit “nu e nevoie sa stiti”, ceea ce a devenit in cele din urma “ceea ce nu stiti, nu va face rau”. Acesta a dat religiilor si guvernelor puterea de a spune ce vor si de a actiona cum le place, fara sa dea socoteala nimanui.

Rezultatul: a existat un moment in istoria noastra cand anumite intrebari puse in anumite momente si in anumite moduri puteau duce la taierea capului. Si asta a dus la un comportament pe care toti se asteptau sa-l ai. “A nu pune intrebari a devenit un comportament intelept.”

a-zecea-iluzie-a-omenirii-ignoranta-exista

a-zecea-iluzie-a-omenirii-ignoranta-exista

Inca mai exista si in ziua de azi anumite regimuri care folosesc ignoranta, zic ele, pentru a asigura ordinea. Adevarul este ca esenta dragostei este libertatea. Oricine spune ca ne iubeste si ca are grija de noi ne va garanta libertatea. In experienta umana exista doua energii: dragostea si frica. Dragostea garanteaza liberatatea, frica o ia. Dragostea invita la exprimare deplina, frica o pedepseste.

Iubirea ne invita intotdeauna sa rupem barierele ignorantei. Sa punem orice intrebare. Sa cautam orice raspuns. Sa rostim orice cuvant. Sa sprijinim orice sistem.

Cel mai repede poti vedea asta la un copil pana in 7 ani. Lui, nu ii este frica. El inca nu a aflat ca noi “ NU STIM TOTUL” si din acest motiv, din iubire pentru viata, el pune fara nicio apasare, si cu seninatate in privire tot felul de intrebari. El inca nu a aflat, ca daca pui intrebarea care nu trebuie “ o sa-i tai capul”.

Neale Donald Walsch

Cele zece iluzii ale omenirii. Click pe cea care vreti sa o dizolvati.

Social

Arhiva stiri