Cometa ISON se indreapta spre planeta noastra

Comata ISON va putea fi observata cu ochiul liber incepand cu data de 26 Decembrie 2013

cometa-ison-traiectorie-soare-terra-magnitudine

Imagine captata cu ajutorul unui filtru R Bessel din incinta observatorului astronomic Faulkes Telescope North

O cometa se indreapta spre noi, iar in decembrie 2013, daca predictiile si calculele sunt destul de exacte, am putea avea o imagine spectaculoasa, de foarte aproape.
Cometa ISON a fost descoperita de astronomii rusi Vitali Nevski si Artyom Novichonok pe 21 Septembrie 2012, cu ajutorul unui reflector de 0.4 metri apartinand Retelei Optice Stiintifice Internationale, de langa Kislovodsk, Rusia.
Observatiile ulterioare au fost facute pe 22 Septembrie de echipa Observatorului Remanzacco din Italia, cu ajutorul altei retele (iTelescope).

cometa-ison-traiectorie-soare-terra-magnitudine-astronomic-luminos

Cometa nu se va ciocni cu Terra, dupa calculele specialistilor astronomi

Analizele preliminare ale traiectoriei cometei arata ca va ajunge foarte aproape de centrul universului nostru, pe 28 noiembrie 2013, la aproximativ 1.1 milioane kilometri deasupra suprafetei Soarelui. Pe 26 decembrie 2013, va trece la 6 milioane kilometri distanta de palneta noastra. Cometa nu se va ciocni intr-un impact puternic cu Terra, dupa calculele specialistilor astronomi, dar ne va putea oferi imagini incredibile pentru o perioada de timp.
De la inceputul lunii August a devenit vizibila si prin telescoapele mici iar la sfarsitul lunii octombrie ar trebui sa poata fi vazuta cu ochiul liber, presupunand ca nu va fi distrusa de apropierea de suprafata soarelui. Daca va reusi sa supravietuiasca o sa avem ocazia sa admiram traiectoria ei pana la jumatatea lunii ianuarie.

cometa-ison-diagrama-Hertzsprung-Russell-magnitudinea-absoluta

Luminozitatea cometei poate ajunge la magnitudinea impresionanta de -16

Cea mai interesanta parte a predictiilor este legata de luminozitatea acestei comete, care poate ajunge la cea mai mare magnitudine egala cu -16. Acesta este un lucru intradevar uimitor avand in vedere ca magnitudinea absoluta Lunii Pline este -13, a Statiei Spatiale Internationale este -6 iar a planetei Venus este -5. Scala magnitudinala pe diagrama Hertzsprung-Russell variaza intre +20 insemnand corpuri ceresti foarte slab vizibile cu telescopul (sunt denumite Pitice Cenusii) si pana dupa -15, acestea din urma fiind foarte puternic luminoase (denumite si Hipergigante).
Deci, exista posibilitatea ca ISON sa fie mai luminoasa decat Luna!
Aceasta cometa este de paroape 3 ori mai puternic vizibila de Marea Cometa din 2007, care avea o magnitudine de -5.5 si care a putut fi vizibila doar din Emisfera Sudica.
Putem doar sa speram ca predictiile vor fi adevarate ceea ce ne-ar putea oferi cateva imagini cu adevarat spectaculoase.

Social

Arhiva stiri