Creierul lui Albert Einstein poate fi studiat pe iPad

Creierul lui Albert Einstein poate fi studiat pe iPad exact ca la microscop, datorita unei aplicatii. Aceasta costa 7 lire si a fost denumita dupa medicul Thomas Harvey, cel care a realizat autopsia parintelui fizicii moderne pe 18 aprilie 1955.

Creierul lui Einstein a fost segmentat in circa 170 de bucati, din care s-au extras mai multe esantioane. Colectia de lamele a fost donata Muzeului National pentru Sanatate si Medicina din Chicago, in 2010. In primavara acestui an, muzeul a obtinut fonduri private pentru a digitaliza aceasta colectie, care este de acum accesibila pe iPad.

Cele mai multe dintre contributiile sale în fizica sunt legate de teoria relativitatii restranse (1905), care unesc mecanica cu electromagnetismul, si de teoria relativitatii generalizate (1915) care extinde principiul relativitatii miscarii neuniforme, elaborand o noua teorie a gravitatiei.

Alte contributii ale sale includ cosmologia relativista, teoria capilaritătii, probleme clasice ale mecanicii statistice cu aplicatii in mecanica cuantica, explicarea miscarii browniene a moleculelor, probabilitatea tranzitiei atomice, teoria cuantelor pentru gazul monoatomic, proprietatile termice al luminii, teoria radiației, teoria campurilor unitara si geometrizarea fizicii.

Una din formulele sale celebre este E=mc², care cuantifica energia disponibila a materiei. Pe aceasta formula se bazeaza atomistica, sectia din fizica care studiaza energia nucleara.

Social

Arhiva stiri