Vera Renczi sau vaduva neagra, a ucis 35 de oameni!

Vera Renczi (n. 1903, Bucuresti – d. necunoscuta) a fost o criminala in serie de nationalitate ungara, care a otravit 35 de oameni in perioada anilor ’20-’30, inclusiv pe sotii si fiul ei.

Prima parte a vietii celei care ocupa primul loc in topul celor mai mari criminali romani reprezinta si azi un mister pentru criminalisti.

In fond, nici macar numele adevarat nu ii este cunoscut, atata vreme cat in analele criminologiei ea a ramas cunoscuta ca Vera Renczi, numele de familie apartinand celui de-al doilea sau sot.

Unele surse ii indica drept an al nasterii anul 1903 dar, cel mai probabil, Vera s-a nascut la sfarsitul secolului al XIX-lea, in Bucuresti, in urma legaturii dintre un om de afaceri ungur si o frumoasa tanara din Romania.

Vera Renczi

Vera Renczi

Copilaria si-o petrece la Bucuresti, acolo unde ramane pana la varsta de 13 ani.

Odata cu pierderea mamei, Vera este mutata de tatal sau la Berkerekul, oras din fosta Iugoslavie, unde acesta detinea o mica mosie.

Adolescenta Verei este marcata de numeroase aventuri amoroase, ea ajungand nu o data, pe prima pagina a ziarelor locale din cauza scandalurilor in care implica de la elevi de liceu pana la bancheri si oameni de afaceri.

Nimeni nu se astepta ca tanara sa isi mai uite moravurile, insa miracolul se produce atunci cand Vera il cunoaste pe Karl Schick, un influent bancher austriac, cu care se va si casatori.

Vera se va casatori pentru prima data cu un bancher austriac, Karl Schilk.

In ciuda previziunilor, tanara nu isi continua escapadele, ci devine o sotie atenta si placuta, mai ales dupa nasterea fiului lor, Lorenzo.

La mai putin de un an, Karl dispare misterios pentru a nu mai reveni niciodata.

vera-renczi-crime-in-serie

Vera explica apropiatilor ca sotul sau a parasit-o si ca a decedat ulterior intr-un accident de masina in Romania. Dupa disparitia lui Karl Schick, Vera incepe sa poarte doliu, desi nimeni nu dovedise moartea sotului ei, situatie care dureaza aproape un an.

Tanara Vera revine in societate acolo unde cunoaste un alt barbat, foarte bogat, din Iugoslavia – Joseph Renczi. Se cunostea faptul ca Joseph era foarte bogat si frumos, un adevarat cuceritor.

Nimeni nu a fost surprins ca cei doi s-au hotarat sa se casatoreasca.

Vera avea sa declare si autoritatilor faptul ca fostul sot a murit in accident de masina dupa ce a parasit-o.

Autoritatile au crezut povestea Verei din pricina ca aceasta era o femeie respectabila. Prin urmare se intocmesc actele de deces ale lui Karl Schilk.

Acum aceasta era libera sa se casatoreasca cu Joseph. Linistea cuplului nu a durat mult. Joseph incepusera sa-si insele sotia.

Chiar daca l-a amenintat, el nu a luat-o in serios. Si totusi deodata, Joseph se vede tintuit la pat fiind bolnav. Vera se ingrijeste de starea sotului, fara ca cineva să banuiasca ca este cauza bolii lui Joseph.

vera-renczi-35-de-crime

vera-renczi-35-de-crime

La scurt timp insa, acesta avea sa dispara ca si primul soț. Surprinzător este faptul că autoritățile nu bănuiesc nimic necurat legat de castelana de Berkerekul. Vera începe din nou să țină doliu, dar caută reintegrarea în viața mondenă mai repede de data aceasta.

Pentru Vera Renczi începea o nouă perioadă în care escapadele amoroase aveau loc cu regularitate. Petrecerile deocheate de la Viena continuăseara de seară și, nu odată, se transformă in orgii care o au în centrul lor Vera Renczi. Veșnic îmbrăcată în negru, frumoasa castelană atrăgea pe domeniul de la Berkerekul numeroși amanți.

În mai puțin de 10 ani a adus la conacul său peste 30 de amanți, niciunul dintre aceștia nemaintorcandu-se vreodată.

Amanții erau străini care veneau ocazional la Viena și despre care autoritățile nu aveau informații.

Vera Reczi își alegea victime cu minuțiozitate, dar ajungând la rutină începuseră să nu mai țină cont atât de mult de detali. Așadar Vera a făcut greșeala de a se îndrăgost de un bancher sârb pe nume Milorad, un om influent în viața socială. Findcă lipsea foarte mult de acasă, soția acestuia consultă autoritățile sârbești.

La insistențele soției, autoritățile locale descind la reședința Verei Renczi. Vera recunoaște relația cu Milorad și dă chiar o declarație. Motivează că s-a despărțit de Milorad din pricina faptului că era căsătorit li este posibil ca acesta să se fi sinucis.

Nemulțumită de căutările autorităților, soția lui Milorad pornește singură o anchetă. Descoperă în hainele lui Milorad un bilet de dragoste de la Vera.

În plus află despre dispariția soților Verei și a fiului Lorenzo. Autoritățile descind din nou la conacul Verei care încă negă că ar fi avut vreo relație cu Milorad, dar este confruntată cu propria declație și cu biletul.

Jandarmi au controlat casa și mai apoi cripta familiai. Nu mică le-a fost groaza oamenilor legii atunci când au descoprit în subsolul conacului 35 de sicrie de zinc așezate în cerc.

În ele se aflau absolut toți cei care trecuseră prin patul Verei. Mai mult, într-unul dintre sicrie se găsea chiar Lorenzo, fiul în vârstă de numai zece ani erpe care aceasta fusese nevoită să îl ucidă pentru că îi aflase teribilul secret. Toate victimele fuseseră otrăvite cu arsenic.

Pe primul soț, Karl Schick,Vera Renczi l-a fi ucis cu o doza de arsenic pe care i-ar fi turnat-o din plin in cupa de vin pe care obișnuia sa o bea in fiecare seară.

Vera Renczi criminala in serie

Vera Renczi criminala in serie

Pe cel de al doilea soț, Joseph Renczi, l-a omorât la fel doar că îi administra acestuia doze mici de arsenic în cină si cupele de vin pe care ea singură le aducea la pat. Mai mult ea l-a inchis pe Joseph în sicriu de viu, inainte de a-și da ultima suflare.

Explicația Verei Renczi a fostcât se poate de naivă. Întotdeauna vroia să fie ultima femeie din viața bărbaților pe care i-a omorât.

Au urmat tot felul de străini, cu felurite meserii, care au luat drumul conacului și nu s-au mai întors niciodată. Ultimului – Milorad – i-a administrat în plus și o doza de stricnină pentru a obține efect imediat.

Condamnată inițial la moarte, Vera a beneficiat atunci de clemența legii din Iugoslavia care nu permitea execuția femeilor și a fost transferată pe viață într-o închisoare de maximă securitate.

La scurt timp, criminala în serie moare în urma unei hemoragii cerebrale.

Din punctul de vedere al tipului de criminal în serie, Vera Renczi se aseamănă cu Belle Sorenson Gunness.

Condamnată la moarte, Vera nu mai realiza ce i se întamplă. Pedeapsa i-a fost comutată la închisoare pe viaţă, întrucât femeile nu puteau fi executate în Yugoslavia acelor vremuri. În închisoare, starea ei s-a agravat.

În celula în care era închisă, Vera Renczi se credea înconjurată de toţi cei pe care îi ucisese şi le vorbea acestora ore întregi cu voce tare.

Schizofrenica, Vera a fost transferată într-un ospiciu, acolo unde se stingea în urma unei hemoragii cerebrale, cu puţin înaintea începerii celui de Al Doilea Razboi Mondial.

Cazul său ramanea în istoria criminalisticii sub numele de cazul Văduvei Negre.

Social

Arhiva stiri