La 15 ani în vârful Europei

alexandra-marcu-deva-alpinista-munte-elbrus-vulcan-europa-2-timetv

 

 

 ALEXANDRA MARCU. Elevă. Colegiul Național „Decebal” Deva. Hunedoara. România. 15 ani.
Cu siguranță, așa ar apărea pe monitorul unui calculator al unor oameni cu pregătire specială, informațiile  despre această adolescentă. Dar Alexandra nu este nicidecum o adolescentă oarecare. Are un hobby mai neobișnuit pentru o tânără domnișoară, ALPINISMUL. Pe când tinerele de vârsta ei preferă să stea pe facebook, sau să iasă cu prietenii la un suc, Alexandra se antrenează aproape zilnic, iar când are ocazia, nu ratează șansa de a mai escalada un munte. Această pasiune furată de la tatăl său, este dezvoltată la cunoscutul club sportiv hunedorean Faerag (care se ocupă de educația montană a tinerilor, biking, tracking și alte activități specifice).
La doar 15 ani, a reușit sa atingă 5 piscuri importante ale lumii (Mont Blanc, Kazbek, Uhuru din Kilimanjaro, Pico de Orizaba, Elbrus), deși spune ea Noi nu cucerim vârful, muntele. Noi cerem permisiunea de a pune piciorul pe el„.

alexandra-marcu-deva-alpinista-munte-elbrus-vulcan-europa-3-timetv

Ultima expediție a Alexandrei, împreună cu tatăl său, bineînțeles, a vizat al 3-lea vârf din seria “The Volcanic Seven Summits” (cei mai înalţi 7 vulcani ai lumii). ELBRUS (5.642m), renumit pentru escaladarea grea (între 15-30 de oameni pe an își pierd viața), supranumit și „Paznicul Înălțimii” și „Precum 1000 de munți” și „Muntele Fericirii” și „Muntele binecuvântat”, se află la granița dintre Rusia și Georgia, un vechi con vulcanic, acoperit cu gheață care trebuie urcat cu pași mărunți„, declara înainte de expediție tânăra alpinistă.
Echipa deveană, a reușit din a doua încercare să atingă faimosul vârf supranumit și Tronul Zeilor (cel mai înalt vârf din Europa), din cauza condițiilor nefavorabile, ceței și aerului rarefiat. Traseul, declară tatăl Alexandrei, dacă vremea ar fi fost frumoasă, ar fi fost o tură grea, de mare anduranță, și de efort psihic și fizic mare. Dar dacă la această tură adaugi vremea îngrozitoare, plus presiunea, știind un om rătăcit, un polonez căzut și un slovac care și-a  pierdut viața, devine o expeditie extrem de grea, iar Alexandra, cea mai tânără europeană care a atins acest vârf-vulcanic, se bucură că nu va mai trebui să meargă acolo.

Costul unei asemenea expediţii, se află în jurul sumei de  2.400 de euro. Doar o parte din sumă fiind acoperită de Consiliul Judeţean Hunedoara, Club Rotary Deva şi staţiunea Straja Lupeni.

Marcu Alexandra, după obținerea acestui trofeu râvnit de foarte mulți alpiniști profesioniști, Elbrus, pe lângă Kilimanjaro și Muntele Stelelor” Pico de Orizaba, dorește să-și treacă în palmares și ceilalți 4 vulcani din circuitul celor 7 (Damavand în Asia, Ojos del Salado în America de Sud, și Sidley în Antarctica). Următoarea oprire este Iran, DAMAVAND.

Social

Arhiva stiri