Toate autovehiculele din Europa vor avea sisteme de franare autonoma pana in 2014

Comisia Europeana planuieste sa introduca norma sistemelor de Franare de Urgenta Autonoma (AEBs) pentru toate vehiculele noi produse de companiile batranului continent incepand cu 2014.

Astfel de sisteme intrebuinteaza o combinatie de tehnologii radar, sonar si/sau recunoastere video pentru a masura distanțele dintre vehicule, a-i avertiza pe soferi daca se apropie prea mult si pentru a declanșa franarea in caz ca utilizatorul uman nu actioneaza nicicum in situatiile de urgenta.

Cercetarile coordonate de Comisie au ajuns la concluzia ca sistemele de acest fel ar putea reduce accidentele in trafic cu 27%, salvand circa 8.000 de vieti în fiecare an. Michiel van Ratingen, secretarul general al New Car Assessment Programme (Euro NCAP) sustine ca nu se incearca fortarea imediata a producatorilor in sensul implementarii sistemului AEB, dar face limpede faptul ca cel mai bun mod de a asigura o evaluare pentru siguranta de cinci stele a autoturismelor incepand cu 2014 este ca acestea sa includa tehnologia franarii de urgenta autonome.

Se estimeaza ca sistemele ar putea scuti anual de la economia UE costuri cuprinse intre 5 miliarde și 8 miliarde de euro, pe care accidentele rutiere le presupun. Vehiculele comerciale vor necesita montarea sistemelor pana in noiembrie 2013, iar vehiculele de pasageri le vor urma, probabil, in 2014.

Potrivit NCAP, 79% din vehiculele disponibile spre achizitionare astazi in Europa vin neechipate cu AEB.

 

Sursa

Social

Arhiva stiri