Pastila contraceptiva pentru barbati

Medicul James Bradner si colegii sai de la Institutul Oncologic Dana-Farber, dezvoltat in cadrul Harvard, au descoperit o molecula care poate conduce la obtinerea primei pilule contraceptive barbatesti eficiente. Aceasta ar putea fi pregatita pentru testare in aproximativ un an.

Brander lucra initial cu o molecula inhibitoare capabila sa manipuleze celulele canceroase incat acestea sa isi „uite” natura maligna. In mijlocul proiectului, cercetatorul a descoperit ca molecula cu pricina, intitulata JQ1, poate de asemenea inhiba o proteina esentiala pentru fertilitate.

In cadrul studiilor de reproducere la soareci, JQ1 a manifestat un efect de sterilizare complet si reversibil la masculi fara a afecta colateral nivelurile de testosteron sau tiparele de imperechere ale acestora si fara a determina defecte de nastere evidente la progenituri. Cu alte cuvinte, se poate spune ca Brander si colegii sai au descoperit „sfantul graal” al contraceptiei masculine.

Deoarece JQ1 este o „ molecula mica”, ea poate traversa fluxul sanguin pana cand ajunge in testicule. Odata aflata acolo, molecula adera la BRDT, o proteină integral implicata in producerea spermei. Atunci cand acest lucru se intampla, celulele respective pur si simplu uita cum sa mai fabrice sperma matura.

Rezultatul este o diminuare a productiei de sperma si mobilitate redusa a spermatozoizilor, determinand un efect contraceptiv complet. Potrivit lui Bradner, molecula poate fi administrata sub formă de pastila, injectabil, sau prin aplicare locala.

„Nu mai tarziu de anul viitor am putea proba efectele tratamentului la oameni. Iar molecula inca mai promite rezultate si în cazul tratarii cancerului. Ceea ce era initial un proiect secundar in laborator a devenit acum principalul nostru obiect de studiu”, sustine Bradner.

 

Sursa

Social

Arhiva stiri