Star Wars devine realitate s-a creat primul vehicul zburator

O firma americana a fabricat primul vehicul functional tip „hoverbike”, un fel de motocicleta zburatoare, in genul celebrelor vehicule din populara serie de cinema Star Wars. Versiunea reala a acestui vehicul a fost testata cu succes in desertul Mojave.

Hoverbike-ul a fost conceput de compania Aerofex din California si este actionat de doua rotoare cu pale (ca de elicopter) orientate spre sol. Prin schimbarea unghiurilor rotoarelor, efectuată prin intermediul a doua manete de control, vehiculul se deplaseaza si isi schimba directia.

Planurile initiale de a concepe un vehicul hoverbike functional au fost intarziate din cauza problemelor puse de complicatul sistem de control. Cu toate acestea, proiectantii din cadrul Aerofex au creat un sistem care raspunde la miscarile de inclinare ale pilotului si are in vedere simtul natural al echilibrului. Cele doua rotoare orientate spre sol ridică vehiculul in aer, iar un sistem controlat de computer permite apoi orientarea lor pentru a determina deplasarea in directia dorita. Pilotul poate controla miscarea pur şi simplu inclinandu-se în directia în care doreste sa se deplaseze, prin intermediul unor dispozitive atasate in dreptul genunchilor sai.

Testele de zbor s-au efectuat la inaltimea de 4,5 metri, iar hoverbike-ul a atins viteza de 48 kilometri pe ora (acestea fiind inăltimea si viteza maxima pe care cei din Aerofex au dorit sa le testeze pana in prezent.)

„Imaginaţi-va un fel de ATV care poate sa zboare, posibilitatile sale fiind deosebit de variate. Odata ce miscarile de balans si echilibrare ale pilotului sunt instinctive si constante, conducerea unui astfel de hoverbike se va dovedi lipsita de efort pentru acesta”, declara Mark De Roche, specialist in inginerie aerospatiala si fondator al firmei Aerofex.

Cu toate acestea, spre dezamagirea iubitorilor de Star Wars, compania Aerofex anunta ca nu intentioneaza sa comercializeze hoverbike-uri pe scara larga, in schimb planuieste construirea, dupa aceleasi tehnologii, a unor drone speciale.
Firma intentioneaza sa lanseze un al doilea prototip de hoverbike, candva in decursul lunii octombrie, anul curent, intentionand, de asemenea, ca pana la finele anului 2013 sa testeze primele drone de acest tip.

 

Sursa

 

 

 

 

Social

Arhiva stiri