PGD2 Enzima care va face multi barbati fericiti!

Oamenii de stiintă de la Universitatea din Pennsylvania sustin ca au descoperit motivul pentru care barbatii chelesc: o enzima care dezactiveaza foliculii de par.

Dr. George Cotsarelis a anuntat ca poarta deja negocieri cu companiile farmaceutice, un leac pentru aceasta problema urmand sa fie lansat pe piata in urmatorii doi ani.

Dr. Cotsarelis, alaturi de echipa sa de dermatologi de la Universitatea Pennsylvania, a descoperit ca enzima Prostaglandin D2 (PGD2) previne maturizarea foliculilor de par.

Oamenii de stiinta stiau ca exista o legatura intre gene si calvitie, însa nu cunosteau cauza exacta ce duce la pierderea parului. Studiind scalpul a mai multor barbati ce cheleau, doctorii au descoperit ca nivelul de PGD2 era de 3 ori mai mare in zonele în care acestia isi pierdeau parul.

Aceeasi echipa de cercetatori a descoperit ca barbatii care chelesc sunt dotati cu celulele necesare pentru cresterea parului, insa acestea esueaza in procesul de maturizare. Specialistii cred ca PGD2 este motivul pentru care acest proces este oprit, fiind posibila repornirea sa daca actiunea PGD2 este oprita. Testele efectuate pe soareci au demonstrat ca enzima PGD2 incetineste, intr-adevar, cresterea parului.

In acest moment exista deja pe piata medicamente care actioneaza impotriva PGD2, acestea fiind folosite pentru a trata astmul şi alergiile. Doctorii cred ca aceste medicamente pot fi transformate intr-o lotiune ce poate fi aplicata pe scalp.

„Un lucru foarte util în dermatologie este faptul ca putem apela la compusi care sunt folositi deja ca medicamente, transformandu-i in lotiuni ce pot fi aplicate local. Suntem convinsi ca aceste medicamente existente ar preveni pierderea parului, insa nu stim cu siguranta daca ar permite parului sa creasca din nou in zonele in care acesta a cazut deja”, a explicat dr. Cotsarelis.

Testele de laborator sugereaza ca acest tratament ar putea functiona si in cazul femeilor care sufera de alopecie. Se estimeaza ca aproximativ 40% dintre femei sufera de o forma de calvitie, aceasta fiind provocata mai ales de schimbarile hormonale ce au loc în timpul menopauzei.

In randul barbatilor, numarul celor afectati este mult mai mare, afirma dr. Cotsarelis. Se estimeaza ca jumatate dintre barbati in varsta de 50 de ani sufera de calvitie, procentul celor afectati la varsta de 70 de ani ajungând la 70%.

„Cred ca descoperirea facuta de echipa noastra este cu adevarat captivanta, efectele sale pozitive urmând sa nu se limiteze doar la barbati. Numarul persoanelor care prefera să aiba par este foarte mare”, spune dr. Cotsarelis.

Specialistii consideră ca potentialul tratament identificat de echipa doctorului Cotsarelis va revolutiona piata tratamentelor pentru alopecie. In acest moment, persoanele afectate de calvitie nu au foarte multe opţiuni de tratament. Transplanturile de par sunt foarte costisitoare, dureroase iar rata lor de succes este variabila.

De asemenea, cele două medicamente existente astăzi pe piata pentru aceasta problema prezinta efecte secundare de mare risc. Propecia, un medicament care blocheaza testosteronul, poate provoca impotentă, iar Amexidil, un medicament ce creste volumul de sange livrat catre foliculii de par, poate chiar accelera pierderea parului in anumite conditii.

Gratie echipei doctorului Cotsarelis, in doar doi ani barbatii si femeile din intreaga lume ce sufera de pierderea parului vor avea sansa unui nou tratament.

 

Sursa

Social

Arhiva stiri