Studii recente demonstrat ca anumite substante chimice numite brasinosteroizi, prezente in frunzele plantei de mustar brun si alte plante din familia Brassicaceae, precum varza sau broccoli, declanseaza un raspuns fiziologic similar cu cel creat de steroizii anabolizanti.
Oamenii de stiinta cred că aceste substante din plante pot asigura o alternativa naturala si sigura pentru tratamentele de prevenire a bolilor asociate cu deteriorarea musculara. Specialistii cred ca ele ar putea imbunatati rezistenta musculara a indivizilor si performantele fizice.
Oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord si Universitatea Rutgers au prelevat celule din muschii scheletici ai sobolanilor şi le-au expus la diferite cantitati de substanta numita homobrasinolid. S-a constatat că celulele musculare raspund la brasinolid prin creşterea sintezei de proteine si diminuarea procesului de degradare a proteinelor in culturile de celule. Rezultatul a constat intr-o crestere semnificativa a cantitatii de proteine musculare.
Urmatorul pas al cercetarii s-a bazat pe hrănirea sobolanilor cu homobrasinolid, timp de 24 de zile. In acest timp, specialistii au masurat schimbarile intervenite le nivelul greutatii, al consumului de produse alimentare si al compozitiei corpului. Sobolanii care au fost hraniti cu steroizi din plante au inregistrat o crestere a masei musculare mai mare decat cea observata in randul celor care nu au primit asemenea substante. Mai mult, rezultatele studiului au indicat si o crestere a numarului de fibre musculare, cruciale pentru imbunatatirea performantei fizice. Descoperirile sugereaza ca terapiile bazate pe brasinosteroizi pot reprezenta o abordare viabila pentru refacerea musculaturii lezate sau atrofiate.
„Este minunant sa vedem cum plantele pe care le consumam contin astfel de compusi. In viitor,s-ar putea sa fim capabili sa încrucisam plante pentru a crea unele cu un continut mai mare de brasinosteroizi si să producem alimente functionale pentru a trata sau preveni boli musculare”, a declarat cercetatorul Debora Esposito.
Sursa
Similare