Experienta adormitului la volan ar putea deveni istorie in viitor. Accidente rutiere mai putine.

Un sistem de detectare a conducatorului auto “somnoros” ar putea salva sute de vieti pe an de la accidente petrecute in astfel de conditii.
Sistemul este dezvoltat de Bosch Australia si monitorizeaza miscarile volanului atunci cand masina ruleaza. Atunci cand soferul face corectii dramatice si mai putin frecvente sistemul intra in alerta si atentioneaza conducatorul auto prin vibrarea scaunului sau a volanului. Un clopot sau de lumina pot fi montate, de asemenea.


Sistemul functioneaza datorita unui alt sistem deja existent in dotarile masinilor noi de pe piata auto: (ESC) Electronic stability control. „Senzorul masoara unghiul de virare la 0,1 de un grad – se poate detecta cea mai mică mişcare”, a spus domnul Jackman, director de marketing. „În mod normal, soferii fac ajustari usoare volanului tot timpul atunci cand acestia sunt apti de conducerea automobilului. Dar atunci cand un conducator auto devine somnolent aceste miscari devin mult mai bruste, si mai putin frecvente. Acest acest sistem nu reprezinta un substitut pentru optiunea de a opri si de a lua o pauza.

Social

Arhiva stiri