Google.ro celebreaza nasterea lui Alan Turing, celebrul matematician, logician, criptanalist si informatician britanic!

Alan Mathison Turing, (n. 23 iunie 1912, Londra, Regatul Unit – d. 7 iunie 1954, Wilmslow, Cheshire, Regatul Unit) a fost un matematician, logician, criptanalist și informatician britanic.

Turing este adesea considerat a fi părintele informaticii moderne. Cu mașina Turing, el a adus o formalizare a conceptului de algoritm și calcul.

În 1999, Time Magazine l-a numit pe Turing unul dintre cei mai importanți 100 de oameni din secolul XX pentru rolul său în crearea calculatorului modern, afirmând: „Rămâne faptul că oricine tastează la un calculator, oricine deschide o foaie de calcul sau un program de procesare a textului lucrează pe o formă de mașină Turing.”

Între timp, cu testul Turing, a adus o contribuție semnificativă la dezbaterea privind inteligența artificială: dacă va fi vreodată posibil să se spunem că o mașină este conștientă și poate gândi.

Ulterior, el a lucrat la Laboratorul Național de Fizică, creând unul dintre primele proiecte de calculator cu program stocat, ACE, deși acesta nu a fost niciodată implementat într-o formă completă.

În 1948, s-a mutat la Universitatea Manchester unde a lucrat la Manchester Mark 1, unul dintre primele calculatoare adevărate din lume.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Turing a lucrat la Bletchley Park, centrul britanic de criptanaliză, și a condus o vreme Hut 8, secțiunea responsabilă pentru criptanaliza comunicațiilor marinei germane.

El a dezvoltat o serie de tehnici de spargere a cifrurilor germane, printre care metoda bombe, o mașină electromecanică capabilă să găsească setări pentru mașina Enigma.

Spre sfârșitul vieții sale, Turing a devenit interesat de chimie.

A scris o lucrare despre bazele chimice ale morfogenezei[2] și a prezis reacțiile chimice oscilante, cum ar fi reacția Belousov–Jabotinski, observată pentru prima oară în anii 1960.

Turing era homosexual, într-o vreme când homosexualitatea era considerată boală mintală și era ilegală.

După ce homosexualitatea sa a fost dată în vileag, a fost anchetat penal în 1952, ceea ce a dus la terminarea carierei sale.

A murit la scurt timp după aceea prin otrăvire cu cianură, eveniment considerat oficial sinucidiere, deși alți oameni, printre care mama sa, consideră că circumstanțele morții sale sunt suspecte.

La 10 septembrie 2009, Primul Ministru britanic Gordon Brown a dat o declarație largă prin care a cerut scuze lui Alan Turing în numele guvernului pentru modul în care a fost tratat în perioada de după război.

Scuzele oficiale au venit în urma unei petiții online care a primit mii de semnături din tot Regatul Unit.

sursa text: wikipedia.org

Social

Arhiva stiri