Macul de gradină și extraordinarele sale calități în sănătatea umană

Macul de gradină este o plantă anuală ce face parte, ca și macul de câmp, din familia papaveraceelor. Macul de gradină se deosebește de macul de câmp prin faptul că este mult mai robust.

Are o rădăcină puternică și lungă de circa 25 cm și groasă de un centimetru. Tulpina este consistentă și poate ajunge până la 1, 5 metri înălțime, uneori fiind ramificată în partea superioară. Frunzele sunt groase și au forme neregulate.

Florile macului de grădină sunt colorate în alb, roz, roșu, violet. Fructul este o capsulă, de două sau trei ori mai mare decât o nucă.

Întreaga plantă conține un suc lăptos, un latex.

Macul de grădină este cultivat pentru utilizare în alimentație, în farmacie, precum și ca plantă ornamentală.

Valoare medicinală au semințele de mac, frunzele și, mai ales, latexul, un produs obținut din pereții capsulei înainte de uscarea acesteia. Acest latex conține opiul – substanță folosită intens în medicină. Din opiu dar și din cojile uscate de mac de grădină, se obține o altă substanță – poate tot atât de importantă cât și opiul – morfina. De fapt, opiul e un amestec de circa 25 de alcaloizi, dintre care cel mai important este morfina.

Semințele de mac de grădină conțin un ulei, considerat a avea calități de excepție.

Din macul de grădină se obțin următoarele preparate medicinale: decoct din coji de capsule, pudră de opium, morfină, siropuri, tinctură de opium. Datorită numărului mare de substanțe toxice, macul de grădină este considerat o plantă periculoasă, utilizarea preparatelor pe bază de mac urmând a se face cu precauție.

Compușii obținuți din mac sunt indicați în calmarea oricărei dureri din organismul omenesc, deși inițial produc o stare de agitație.

Morfina anulează, practic, senzația de durere din sistemul nervos central. Codeina, de pildă, se întrebuințează împotriva tusei, acționând asupra centrului nervos care dirijează respirația. La rândul său, papaverina reduce spasmele musculare și de aceea este folosită în combaterea colicilor intestinale, stomacale, uretale, precum și ale vezicii, colecistului și uterului.

Preparatele medicinale obținute din mac reglementează volumul secrețiilor din organism, readucând, totodată, în limite normale, procesul digestiv.

Macul contribuie, de asemenea, la reducerea stărilor de anxietate, a stărilor de melancolie, la combaterea ipohondriei, la ameliorarea unor afecțiuni pulmonare.

Preparatele de mac de grădină, mai ales sub formă de decoct, se utilizează și în spălări vaginale și în gargare, având rol de calmare a durerilor. Tot cu mac se tratează diareile puternice, dizenteria și chiar holera.

Folosite fără măsură, nechibzuit, preparatele pe bază de mac – opiul și morfina – creează dependență, urmările pentru sănătate fiind foarte grave.

sursa: almeea.com

Social

Arhiva stiri