“Lava albastră”, frumuseţea mortală care atrage turiştii la poalele vulcanului Kawah. Ce riscă cei care se apropie

La prima vedere, acest vulcan pare să fie acoperit de râuri de lavă albastră, însă în realitate este vorba de altceva. Fotograful Olivier Grunewald, cel care a capturat pozele spectaculoase, vorbeşte despre misterul vulcanului Kawah.

kawah

Imaginile cu râurile de “lavă albastră”, care curg pe versanţii vulcanului Kawah Ijen din Java sunt pur si simplu impresionante.

Nu este însă vorba de lavă, ci de sulf, care, în contact cu aerul, ia foc şi arde cu flacără albastră, explică fotograful Olivier Grunewald.

Gazul care conţine sulf iese din crăpăturile vulcanului, din cauza presiunii mari şi a temperaturii înalte (aproximativ 600 de grade Celsius). În contact cu aerul, gazul se aprinde, iar flăcările ajung până la 5 metri înălţime.

kawah

O parte din gaz se transformă însă în sulf lichid şi curge pe versanţii muntelui, în timp ce arde, semanând astfel cu lava.

Fenomenul este unul rar întâlnit, spune Cynthia Werner, geolog la US Geological Survey.

Ceva similar a fost observat şi în Parcul Naţional Yellowstone din SUA. Şi în Antichitate a fost remarcat fenomenul, la vulcanul Vezuviu din Italia.

“Lava albastră” este vizibilă doar noaptea, însă fenomenul are loc permanent.

vulcan

În vârful vulcanului se află un lac plin cu acid clorhidric, cel mai mare de acest fel din lume. Din cauza acidului, apa din acest lac este verde.

lava

Cei care se apropie de această zonă trebuie să poarte mască de gaze, pentru că aerul este plin de dioxid de sulf. Nimeni nu rezistă aici dacă nu se protejează.

Localnicii saraci extrag din vulcan sulf, pe care apoi îl vând. Uneori, ei lucrează noaptea, ca să scape de căldura ucigătoare din timpul zilei.

Mulţi dintre ei sunt atât de săraci încât folosesc în loc de mască o cârpă umedă, pe care şi-o leagă peste nas. Unii au primit de la turişti măşti speciale, însă nu le mai pot folosi, pentru că nu au bani să le schimbe filtrele.

kawah

Sursa: Descoperă.ro

Mai puteti citi si:

Social

Arhiva stiri